2021, január 17, vasárnap.

Tágas terek, táguló jövő

Az udvarnak, a konyháknak, a tágas tereknek, az új eszközöknek, a családias hangulatnak örülnek leginkább az egykori Szent Anna Elhelyező Központ vezetői, nevelői és persze lakói. A néhány hete Csíkszeredai Szociális Központ névre keresztelt intézmény lakói két hete vehették birtokukba a hét családi jellegű házat és a rekuperációs központot, a hivatalos avatóünnepséget ma tartják.

Tizenöt év után végre saját székhelyet kapott az egykori Szent Anna Elhelyező Központ a Haladás utca 18. szám alatt idén felépített központban, ahol a hat családi jellegű ház mellett egy rekuperációs központot is létrehoztak. Itt a Szent Anna Speciális Iskolában tanuló hetven, 14 és 20 év közötti sérült fiatal él. Nagy részük a gyermekvédelmi rendszerbe tartozik, csupán néhányan érkeznek családból, ők hétvégenként hazamennek.
Az intézményt 2000-ben alapították, kezdetben a Szent Anna Speciális Iskola épületében, majd a gyermekotthon épületében működött a bentlakás, de volt olyan időszak is, amikor a központ fiataljait két helyen, a fiúkat a Székely Károly Szakközépiskolában, a lányokat a Kájoni János Központban helyezték el – elevenítette fel Antal Dászkel Ildikó, az intézmény vezetője. 2009-től egy építkezési cégtől béreltek épületet a Müller László utcában a központ számára. Itt az előzőekhez képest jó körülmények között éltek a fiatalok, ott is négyágyas szobákat alakítottak ki – mondta az igazgató –, azonban a környezet nem volt megfelelő: szemben volt a temető, a bejárat mellett egy bár működött, nem volt saját udvaruk, így a fiatalok a közeli játszótereket használták, ami miatt nagyon sok konfliktusuk volt.

Többször hosszabbítottak határidőt
Végül a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 2011-ben nyert finanszírozást a hét családi jellegű ház és a rekuperációs központ létrehozására egy, a régi típusú intézmények bezárását, valamint rekuperációs központok, családi típusú házak vagy apartmanok létrehozását célzó országos érdekeltségű programban. A központot a Hargita megyei önkormányzat tulajdonában lévő Haladás utcai telekre, a volt növényvédelmi központ helyére tervezték, azonban annak erősen szennyezett földjét előbb el kellett távolítani, és ez több időt vett igénybe a tervezettnél, ezért három alkalommal is határidő-hosszabbítást kértek a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól – emlékeztetett Elekes Zoltán igazgató. Végül idén tavasszal kezdték el az építkezést, és két hete költözhettek be a fiatalok, ma tartják az avatóünnepséget. A beruházás összértéke 4,8 millió lej volt, ez tartalmazta a tervezési, építési és a berendezési költségeket, valamint három hónapi üzemeltetés költségét is.

Új központ, új lendület
A Szent Anna Speciális Iskolába irányított 14 éves fiatalokat gyakran sokként érte a bentlakásos rendszer, hiszen a Müller László utcai ingatlanban két folyosóról nyíló négyágyas szobákban voltak elhelyezve, közös fürdővel és étkezővel. Konyhájuk nem volt, így az étkeztetést egy beszállítón keresztül oldották meg. Akkoriban 32 fős személyzet gondoskodott a gyermekek felügyeletéről, neveléséről és fejlesztéséről, ez az új központban 40-re emelkedik, hiszen a családi jellegű központban több nevelőre van szükség, hogy minden házban biztosítani tudják az állandó felügyeletet.
A költözéssel az intézmény nevét is megváltoztatták, néhány hete Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központként működik. Az intézmény valamennyi alkalmazottjának ismét kellett versenyvizsgáznia az új állásokra, azonban több nevelő nem jelentkezett versenyvizsgára, és még most is folyamatban vannak az alkalmazások. A 24 nevelőn kívül gyógypedagógus is tevékenykedik a központba, a tegnap zajlott a vizsga a gyógytornász állásra, amelyre ketten jelentkeztek, pszichológus még nem jelentkezett, de remélik, hogy szerződéssel fogják tudni biztosítani a pszichológiai tanácsadást, egyelőre az orvosi kabinet is két asszisztenssel működik, és még várják az orvos jelentkezését – vette számba Antal Dászkel Ildikó.
A régi ingatlanban is működött valamennyi szolgáltatásuk, azonban az új rekuperációs központban tágasabb terekben és új eszközökkel dolgozhatnak majd a szakemberek. A gyógytornászkabinetbe például nagyon sok professzionális eszköz beszerzésére írtak ki közbeszerzést, amire sajnos nem jelentkezett senki, de remélik, ez is hamarosan megoldódik, és a jó felszereltség által a szakemberek is értékelve érzik majd magukat – mondta az igazgató.

Az önállóság felé
Eddig, ha közösségi programokat szerveztek, általában a József Attila Általános Iskola nagytermét kérték kölcsön, mostantól viszont már tudják használni szabadidős tevékenységekre a rekuperációs központ gyűléstermét is – mondja az igazgató, miközben végigvezetett a központon. A legnagyobb változás viszont a házakban modern felszereléssel, többek között mosogatógéppel is ellátott konyha, amelyekben a szolgálatos nevelők főznek majd a fiatalok segítségével, és ahol a lakók önállóan is el tudják készíteni a teát, kávét vagy kakast pattogtatnak. Épp ottjártunkkor helyezték el a táblákat a házak bejáratánál. Nemcsak megszámozták őket, hanem fafajták után nevezték el Fenyőnek, Bükknek vagy épp Tölgynek. A hét ház közül egyet úgy alakítottak ki, hogy kerekes székben élő fiatalok számára is megfelelő környezetet biztosítson, például a zuhanyzónak csak egy kis pereme van, és a folyosók is szélesebbek. A többi hat ház szerkezete azonos: három darab négyágyas szobát rendeztek be bennük, ezenkívül nappalit, amelybe hamarosan televízió is kerül. Átlagosan tíz fiatal lakik most egy-egy házban, általában egy-egy lányszobát és két-két fiúszobát alakítottak ki. A családi jellegnek köszönhetően teljesen másképp tudják megszervezni a gyermekek napi teendőit, és mindent megér a saját udvar, ahol most épp a szeptemberben elvetett fű sarjad, és ahová szívesen ülnek ki a gyermekek.
– Össze sem lehet hasonlítani a két intézményt, a régi központban nagy volt a folyosón a zaj, itt viszont nyugalom van, és nem kell folyamatosan arra figyelni, hogy kit zavarnak a környéken – mondta az egyik nevelő.
Eddig tervezési hibát sem fedeztek fel a központban, mindent a speciális igényeknek megfelelően alakítottak ki, de az majd csak a tél folyamán fog eldőlni, hogy a sok nagy méretű ablak mennyire szigetel – mondta az igazgató. Egyébként valamennyi ház fűtését külön kazán biztosítja.
A fiatalok nagyon örülnek az új környezetnek – derült ki látogatásunkkor, a 70 gyerek közül Izidor volt az egyetlen, aki az építkezés ideje alatt nagyon tartott az új környezettől, de a költözés óta ő is igen elégedett. Az is pozitívum, hogy a gyermekek nem kell megszokjanak 15 nevelőt, hanem csak azt a 4-5 felnőttet, akik váltásban biztosítják a felügyelet a házakban.
A tervezés azonban nem fejeződött be a központ átadásával. Az igazgatónő közölte, a mostani projektben nem szerepelt, de szeretnének egy sportpályát létesíteni az udvaron, esetleg szabadtéri pingpongasztalt is, hiszen leginkább sporttal tudják lekötni a fiatalok figyelmét.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb