Táborban mélyítik el a tudást a varróasszonyok

A régi magyar hímzést tanulják és gyakorolják a gyergyó­szentmiklósi Gránátalma Egyesület tagjai, tizenhetedik alkalommal gyűltek össze hímzőtáborba. Akár az előző években, a gyergyói résztvevők mellett, a csapat a művészeti népiskola más településekről érkezett tanulóival egészült ki.

Idén is táborban hímeznek a Gránátalma Egyesület varróasszonyai Fotó: Lázár Hajnal

Akárcsak az előző években, idén is a gyergyó­szent­miklósi Benedek-kúria udvarán gyűltek össze a Gránátalma Egyesület varróasszonyai, tizenhetedik táborukat kezdték el. A gyergyóiak mellett ezúttal is érkeztek a környék más településeiről is résztvevők, a cél az, hogy az ilyen alkalmakon együtt alkossanak a művészeti népiskola egymástól távolabb élő tanulói. Kisné Portik Irén az egyesület vezetője elmondta, ilyenkor az elmúlt hónapokban megtanult öltéseket gyakorolják.
– A táborban bőven van idő arra, hogy a kiválasztott motívumot úgy készítsék el, hogy megnézik azt a társukat, aki azt az öltéstípust már sikerrel alkalmazta, s a lépéseket megbeszélik – fogalmazott a tevékenység vezetője. Az előző években kirándulással zárták a tábort, most rendhagyó módon a kirándulás volt előbb. Debrecen, Eger, Jászberény és Mezőkövesd múzeumai szerepeltek az úti célok között, ott hímzéseket tekintettek meg s szakszerűen dokumentálódtak is, hiszen itthon elkészítik ezeket. A több mint egyhetes tábor idén sem elegendő arra, hogy minden résztvevő be is fejezze az elkezdett munkát, megbeszélnek mindent, ami az öltésekkel, színhasználattal kapcsolatos, s mindenki otthon folytatja a hímzést, majd egy kiállításon mutatják be az elkészült kézimunkákat. A táborban elkészült hímzések az egyesület gyűjteményét gazdagítják majd, melyet bárki megtekinthet a gyergyószentmiklósi Sándor-házban előzetes bejelentkezés alapján, de rendszeresen más hazai és magyarországi helyszíneken is kiállítják a munkákat, egyre több felkérést kapnak erre vonatkozóan. Kisné Portik Irén hangsúlyozta, a hímzőtábor nyitott bárki számára, aki kipróbálná ezt a tevékenységet, s nem szükséges az sem, hogy tapasztalata legyen e téren. Az egyesület egyébként folyamatosan toboroz, szeretnék, hogy minél több fiatal is megismerje és megtanulja a régi magyar öltéstípusokat, hogy azok a jövő nemzedékei számára is fennmaradjanak.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb