Tábor Szelterszen

143

Július 18. és 21. között tartotta második nyári táborát a Hallóka Egyesület. A szervezetet a hallássérült gyerekek szülei hozták létre 2017-ben, olyan közösség építését tűzve ki célul, amely segítséget jelent a szülőknek a hallássérüléssel és beszédtanulással kapcsolatos nehézségekkel való megküzdésben. A gyerekek számára is nagyon fontos, hogy megismerkedjenek más hallókásokkal.

A modern hallókészülékek és a cochleáris implantátumok lehetővé teszik, hogy a hallássérült gyerekek elsajátítsák a beszéd általi kommunikációt. A hallásra és beszédre tanítás felelőssége a szülőkre hárul, mivel állandó odafigyelést és nagyon sok foglalkozást igényel. A hallássérülés fokozott pszichikai, érzelmi, társadalmi és nem utolsósorban anyagi terhet ró a szülőkre, amelyek viselését, feldolgozását elősegíti a közösség, amely érti ezeket és segít a megoldások keresésében.
A Hallóka Egyesületnek sikerült olyan közösséggé válnia, amelyben a fő értékek az egymásra való figyelés, az elfogadás, a megértés és a támogatás. A találkozások során mindenki megtalálta a saját szerepét a közösségben: van, aki a szülőkről gondoskodik előadásokkal, tájékoztatókkal, illetve beszélgetések levezetésével a témában; van, aki jó szervezőként gondoskodik a programok gördülékeny lefutásáról; van, aki támogatókat keres és pályázatokat ír; és van, aki kreatívan és szeretettel kovácsol közösséget az egyesület gyerekeiből, fiataljaiból.
A tábor programjait az egyesület tagjai szervezték és vezették. Mindenki hozzátette legjobb tudását, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Ezek közül megemlíteném az íjazást, közösségi és szabadtéri játékokat a kisebb gyerekeknek, tanácsadást, fejlesztő beszélgetéseket és játékokat a serdülő fiataloknak, illetve előadást, tapasztalatcserét a részt vevő szülőknek és a közös tábortüzet. A táborba látogatott és meghallgatta a szülők nehézségeit Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Méltó lezárása volt a tábornak a Hallóka Egyesület tagjainak vasárnapi találkozója. Erre a napra azok is eljöhettek, akik nem tudtak részt venni a többi programon.
Köszönet mindenkinek, aki nem sajnálta, hogy tegyen ezért a kis közösségért!

Gáll Erzsébet, Ajnád

Hálás köszönetünk Hargita Megye Tanácsának a támogatásért, amely lehetővé tette egy ilyen hasznos program megszervezését!

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek