Tábor a Hargita megyei hallássérült gyerekek számára

753

A mindössze egy éve bejegyzett Hallóka Egyesületet a Hargita megyei hallássérült gyermekek szülei hozták létre azzal a céllal, hogy a családok támogathassák egymást tapasztalattal, tanácsokkal az elfogadásban, a fejlesztésben, a gyerekek társadalmi beilleszkedésében. A családok már négy alkalommal vettek részt találkozókon, amelyeket Hargita megye különböző helyein szervezetek meg az ott lakó egyesületi tagok.


Első alkalommal sikerült megszervezni a nyári tábort a hallássérült gyerekek számára július 12. és 15. között. A cochleáris implantátummal vagy hallókészülékkel rendelkező gyerekek és az őket elkísérő családtagok a Lövéte községhez tartozó Szeltersz-völgy gyönyörű erdős táján töltődhettek fel, ismerkedhettek, kirándulhattak. A tábor a Szent Gellért Alapítvány házában lelt otthonra néhány napig. A program megszervezéséről és lebonyolításáról maguk a kísérő szülők gondoskodtak. A gyerekek íjazást tanultak, aszfaltra festettek, versenyeztek ügyességben, sokat játszottak és szoros barátságokat kötöttek. A szülők számára előadást tartott és beszélgetést vezetett péntek délután Bencze Edit iskolai tanácsadó. Szombat a közösség napja volt, ekkor találkoztak, megbeszélést folytattak az egyesület tagjai. A programokat szombat este hatalmas tábortűzzel zárták a résztvevők, vasárnap autóbusszal Parajdra kirándult a csapat.
Erőss Antal, az egyesület vezetője, a tábor megálmodója szerint abban bizonyult leghasznosabbnak a rendezvény, hogy a gyerekek érezhették, láthatták, nincsenek egyedül, más gyerekek is „hallókásak” és megértették egymást, könnyen áthidalva a kommunikációs nehézségeket.
– A hallássérült gyerekeknek nélkülözhetetlen annak a megtapasztalása, hogy nincsenek egyedül, más is küzd hasonló problémákkal, mint ők – fogalmazták meg a részt vevő szülők.
A részt vevő szülők megtapasztalhatták gyerekeik kitartását, lelki erejét, vidámságát, önállóságát és az egymás felé nyitott feltétlen elfogadást. Ez egy igazi ajándék.

Gáll Erzsébet

A tábor nem jöhetett volna létre Hargita Megye Tanácsának támogatása nélkül.

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.