Tilos a tarlóégetés

Tilos a tarlóégetés

80

A száraz növényzet kapott lángra vasárnap este Gyergyó­szent­miklós közelében, a tűz terjedését csak a tűzoltók tudták megfékezni. A városháza felhívja a figyelmet, hogy tilos a tarlóégetés!

Tavasszal rendszerint lángba borul a határ. Emberi tényező miatt Fotó: Lázár Hajnal

Tűz volt vasárnap este Gyer­gyó­szentmiklós határában a Dobribán-kertnél. Egy közelben lakó férfi értesítette a tűzoltókat, akik gyorsan a helyszínre érkeztek és nekiláttak a lángok megfékezésének. Rajtuk kívül a polgármesteri hivatal mellékgazdaságának munkatársai és a közelben lakók közül is többen segítettek, így hamar sikerült megfékezni a tűz terjedését. Nagyobb kár nem keletkezett, viszont a tűz nagyobb veszélyt is jelenthetett volna, hiszen a lakóházaktól nem messze pusztítottak a lángok.
A Gyergyói-medence több más pontján is tűz volt a hétvégén. Gyergyóalfaluban is lángolt a száraz növényzet, ott is a gyer­gyó­szentmiklósi tűzoltók léptek közbe az alfalvi és a vaslábi önkéntes tűzoltók segítségével. Gyergyóditró közelében is meg kellett fékezni a lángokat, ott a maroshévízi tűzoltók léptek közbe.
A gyergyószentmiklósi önkormányzat felhívja a lakosok figyelmét, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2008/15-ös törvénye értelmében tilos a száraz növényzet, növényi maradványok, tarló égetése. Indokolt esetben a területet felügyelő környezetvédelmi szervektől kérvényezhető engedély, amely pozitív elbírálása esetén értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is a területtulajdonosoknak – írja közleményben a polgármesteri hivatal. Megjegyzik, a törvénytelen tarlóégetés tettenérése esetén magánszemélyekre 3000–6000 lej közötti büntetést szabhatnak ki, jogi személyek esetén ez az összeg 25 és 50 ezer lej közötti lehet.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek