Textilbiennálé – hatodszor

Megmutatkozási lehetőség diákoknak

163

Az idei immár a hatodik, a Grafirka Egyesület által szervezett textilbiennálék sorában. Az idei kiadásra beküldött alkotásokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola aulájában lehet megtekinteni.

Textil szakos diákok munkáiból nyílt kiállítás. Sajátos tárlat

Hatodik alkalommal szer­vezte meg a csíksze­re­dai Grafirka Egyesület az immár hagyományos textil­biennálét. A csíkszeredai, a szé­kely­udvarhelyi és a marosvásárhelyi művészeti középiskolák textil szakos diákjai által beküldött anyagokból a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola aulájában nyílt tárlat. A kiállítást a vendéglátó iskola aligazgatója, Ravasz Gyöngyike, valamint Bakó Klára és Csillag Imola képzőművészek nyitották meg múlt héten.
– Fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen jellegű rendezvény keretében mutatkozhassanak be tex­til szakos diákjaink, ugyanis a részvétel – azontúl, hogy motiválja a továbbfejlődéshez – remek megmutatkozási lehetőség, mert az ő korukban még kevés lehetőség adódik ahhoz, hogy kiállíthassák munkáikat – hangsúlyozta a Hargita Népe kérdéseire válaszolva Csillag Imola képzőművész, a biennálé egyik szervezője.
A rendezvényt értékteremtőnek, a maga nemében egyedülállónak nevezte, ugyanis nem tudnak más, kimondottan a textil szakos diákoknak megmutatkozási lehetőséget biztosító biennáléról.

Fotók: László F. Csaba

– A résztvevők nagy számából és az elhangzott értékelésekből, no meg a kiállítás színvonalából is azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a rendezvénynek jövője van, érdemes folytatni – fűzte hozzá.
A szervezők a biennálé céljaként a nagyobb diákok számára kiállítási lehetőség biztosítását, a közönség számára pedig a textilművészetben használt technikák megismerését jelölték meg.
– Az alkotások különböző technikákkal készültek, mint a batikolás, a dekoratívterv, a divattervezés, valamint a kollázstextil mellett a tértextil – jegyezte meg Csillag Imola. – A dekoratív gondolkodásmód a kiindulópont, és mondhatjuk majdnem minden alkotásnál alapvetően jellemző, de vannak új irányú kísérletek is.
Mint mondta, amellett, hogy különböző technikák által mutatkoznak be a diákok, az sem elhanyagolandó, hogy munkáikon felismerhető az egyéni stílusjegyek kialakulása is.

Bakó Klára textilművész, az iskola nyugalmazott tanára és a szervező Grafirka Egyesület mindenese kiemelte, hogy az immár hatodik alkalommal megrendezett textilbiennálé házigazdája a kezdetek óta a Nagy István Művészeti Középiskola, helyszíne pedig az intézmény aulája.
– 2008-ban az új iskolaépület kiállítóterme adott először otthont a Grafirka Egyesület tehetségkutató és tehetséggondozó tevékenységének bemutatására – emlékeztetett Bakó Klára –, ennek egyik legfontosabb területe a fiatalok számára létrehozott, kétévenként megrendezett textilkiállítás
Hozzáfűzte, az új épületben megrendezett kiállítások sorát is az I. Textilbiennálé nyitotta meg.

Az idei kiállítás anyagáról elmondta, hogy az a csíkszeredai, marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi művészeti középiskolások beérkezett munkái­ból állt össze, a textilművészet szinte minden területét felölelő műfaji, anyag- és alkalmazott technikák változatosságát vonultatva fel.
– A textiltervek, kollázsok, hímzések, szövött textíliák, batikolt kompozíciók, mini- és tértextilek, emprimék (nyomtatott mintájú anyagtervek), divatkollekciókról készült fotók, divatkollekció-tervek nyújtottak élményt a látogatóknak – összegezte a látottakat Bakó Klára.
A biennálé fő támogatója Csík­szereda Város Önkormányzata. A szervezők kiemelték a szakmai zsűri felelősségteljes mun­káját, megjegyezve, hogy idén három kategóriában osztottak díjat: divatterv, textilterv, valamint a különböző technikákban kivitelezett alkotások.
– A hatodik alkalommal megszervezett biennálé népes részvétele és a beérkezett alkotások színvonala arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a 2008-ban elkezdett munkánkat – hangsúlyozták a szervezők.
A tárlat december végéig látogatható.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek