Team NOVAK lett a csíki kerékpárcsapat neve

101

Tíz év után vált nevet az ország máig egyetlen kontinentális kerékpárcsapata. A csíkszeredai gárda az idei évben már Team NOVAK néven szerepel, az elmúlt napokban pedig két ukrán légióssal erősödött. Törökországba készülnek edzőtáborozni, az első hivatalos versenyen márciusban, a magyar idénynyitón indulnak.

Andrij Bratascsuk

Tíz éve, 2007-ben alakult az ország máig egyetlen kontinentális kerékpárcsapata, amely akkor főtámogatójának nevét vette fel. A Tusnad Cycling Team az elmúlt tíz évben hazai és nemzetközi porondon is jól szerepelt, a csapat tagjai több mint ötven dobogós helyet szereztek. Idéntől új névvel, ám a hagyományokat és a tíz évvel ezelőtt kitűzött célokat továbbvíve szerepelnek majd a sportolók a csíkszeredai csapatban.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél (UCI) bejegyzett 141 kontinentális csapat közül az egyetlen romániai gárda a 2018-as évtől alapítójának, Novák Károly Eduárdnak a nevét viseli majd, és Team NOVAK néven szerepel a hazai és a nemzetközi versenyeken is.
– Bátran kijelenthetem, hogy a kontinentális csapat fennállásának első tíz évében elértük az alapításkor kitűzött célokat. Az első és mindmáig az egyetlen kontinentális kerékpárcsapata vagyunk Romániának, büszkén képviseltük az országot a belföldi és külföldi versenyeken egyaránt. Az elmúlt tíz évben UCI-versenyeken összesen több mint ötven dobogós helyet szereztünk. Aki ebben az időszakban az kelet-európai vagy a romániai kerékpársportra gondolt, annak elsőként biztosan a Tusnad Cycling Team jutott eszébe – nyilatkozta a csapatalapító.
Novák Károly Eduárd ugyanakkor megköszönte az eddigi támogatóknak a segítséget, jelezve, hogy idén is számít rájuk.
– Ezúttal szeretném megköszönni eddigi névadó szponzorunknak, a Tusnád Ásványvíz Rt.-nek, hogy az elmúlt tíz évben támogattak, hittek és bíztak bennünk. Ugyanakkor köszönöm minden támogatónknak és üzleti partnerünknek az elmúlt tíz évben nyújtott anyagi vagy eszközbeli támogatást. A csapat felveszi a Team NOVAK nevet, és a megszerzett tapasztalatokra alapozva arra törekszünk, hogy a kitűzött céljainkat elérjük. Az idén újra lesz Románia Kerékpáros Körversenye, ahol a célunk a lehető legjobb helyezés megszerzése csapatban és egyéniben egyaránt – nyilatkozta az ötszörös világbajnok csíkszeredai kerékpáros.

Olekszandr Prevar

Új légiósokkal erősítettek
A csíkszeredai csapat két élmenő ukrán sportolóval állapodott meg az elmúlt napokban. Andrij Bratascsuk és Olekszandr Prevar az elmúlt év végén megszűnt Kolss Cycling Team kontinentális csapatától igazol a Team NOVAK gárdájához.
A 25 éves Bratascsuk 2013-tól versenyzett a Kolss csapatában, az országúti szakágban tavaly az ukrán bajnokság második helyén zárt, de második lett a Minszk Nagydíjon és a lengyelországi Malopolszka Körversenyen is.
A 27 éves Prevar viszont nem ismeretlen a romániai kerékpársportban, hiszen 2010-től több kimagasló eredményt is elért a Románia, a Szeben és a Székelyföld Kerékpáros Körversenyen. 2011-ben került a Kolsshoz, abban az évben a negyedik, 2014-ben pedig hetedik helyen zárta a székelyföldi viadalt.
– Mivel a belföldi versenyeink többsége dombos és hegyes vidékeken zajlik, ezért két hegymenő leigazolása mellett döntöttünk. Nem kizárt, hogy újabb ukrán sportolókat igazoljunk még a Kolsstól, de ez nagyban függ majd a pillanatnyi stratégiánktól. Véleményem szerint a moldáv Nicolae Tanovitchii megtartása számunkra nagy előny, hiszen tavaly bebizonyította, mennyire értékes versenyzője volt a csapatnak – mondta a Team NOVAK menedzsere, Sebestyén Szabolcs.
A Team NOVAK idén Novák Károly Eduárd, Sebestyén Szabolcs, Nicolae Tanovitchii (mol­dáv), Olekszandr Prevar, And­rij Bratascsuk (mindketten ukránok), Szabó Norbert, Szilágyi Róbert, Bartha Csaba, valamint két U23-as sportolóval, László Péterrel és Balázsi Lóránttal kiegészülve fog versenyezni.
A csapat egyelőre itthon készül a légiósok nélkül, február 3-án és 17-én viszont Törökországba utaznak edzőtáborozásra.
– Az edzőtáborban csatlakoznak a csapathoz a légiósok, és reméljük, hogy sikerül a kéthetes időszak alatt egy versenyt is beiktatnunk. Erre van kilátás Törökországban, zajlanak már tárgyalások ez ügyben – nyilatkozta a csapatmenedzser. Sebestyén Szabolcs hozzátette, a törökországi felkészülést követően újra itthon edz majd a csapat, az első hivatalos versenyük pedig az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarországon lesz.
– A versenynaptárunk még képlékeny, de az biztos, hogy a magyarországi szezonnyitó viadalokon elindulunk – tette hozzá Sebestyén.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek