Tavaszra újabb kettőt ígérnek

Nem akadt el, de csúszik a székelyudvarhelyi játszótér-program

110

A beszállítócég késésével, illetve közbezerzési problémákkal magyarázza a polgármesteri hivatal azt, hogy a tervezettnél lassabban halad a játszóterek felújítása. A Megújulnak játszótereink elnevezésű programot még 2017-ben indították el, évente két létesítmény renoválását ígérték meg.

A tervezettnél lassabban újulnak meg a játszóterek. Amelyekre vigyázni is kellene…Fotók: Asztalos Ágnes

A program első lépéseként 2017 novemberében adták át a teljesen újjávarázsolt Tábor lakótelepi játszóteret. A városvezetés még arra az évre megígérte egy másik létesítmény korszerűsítését, de végül csak 2018 júliusában adták át a Bethlen lakótelepen, a Szabók utcában található játszóteret. Az első kettőre 168 ezer lejt költöttek.
Az elmúlt évre szóló ígéret a nagyobb gyerekeknek kedvezett volna, egy újabb Bethlen negyedi és egy Tomcsa Sándor negyedbeli közösségi tér átalakítása következett volna a listán. A tavaly végül egyetlen, a programon kívül megvalósított játszóteret, a Kipi-Kopi Napközi Otthon előtti nagy méretű és korszerű létesítményt sikerült átadni. Bár a folyamat elindult, lapunk annak próbált utánajárni, hogy miért nem sikerül tartani a beígért ütemtervet.

A késés okai
Tavalyról a két játszótér befejezése átnyúlik idén tavaszra – válaszolt megkerésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. Egyrészt azért, mert a Gyepes–Ifjúság bejárati és a Tomcsa Sándor negyedi terek teljes felújítására meghirdetett első közbeszerzési kiírásra egyetlen kivitelező sem jelentkezett, ezért másodszor is közzé kellett tenni a felhívást.
A munkát végül az EGT Land­scape elnevezésű helyi cégnek ítélték, amely az eddigi megvalósításokat is elvégezte. Másrészt a játékelemeket beszállító partnercég nem tartotta be a tervezett határidőket, így a berendezés nagy része csak tavaly év végén érkezett meg. A szóvivő emlékeztetett, hogy a munkák zöme időjárásfüggő, hiszen gyepszőnyeget kell leteríteni, illetve a járófelületeket kell még kialakítani.
– A cél, hogy minél hamarabb átadhassuk a két játszóteret, de a sietség nem mehet a minőség rovására – emelte ki Zörgő Noémi. Megtudtuk, hogy a két beruházás összértéke 350 ezer lej, ebből még 159 ezret kell kifizetnie a hivatalnak a játszóterek elkészültekor.

Tervekből nincs hiány
A továbbiakban a tinédzserek igényeit igyekeznek figyelembe venni, így 50 ezer lej értékben teqball-asztal, kültéri kosárpalánk, asztalitenisz-asztal és egyéb sporteszközök vásárlását tervezi a hivatal. Sőt az elmúlt év őszén, a Mobilitás Hete idején a Márton Áron téren fölállított pumptrack-pálya népszerűségén felbuzdulva idén 30 ezer lejt különítenek el ilyen pálya elkészítésének megtervezésére – tudtuk meg a szóvivőtől. Azt még nem tudni, hogy hová kerülnek az új eszközök és játékelmek.
Mindezeken túl a városvezetés külső forrásokat is bevonna a program felpörgetésére. Elbírálásra vár ugyanis egy európai uniós pályázat, amely a minifocipálya teljes felújítása, illetve a Tompa László Iskola épületének bővítése mellett a sétatéri játszótér modernizálását is magában foglalja.
– Ez mérföldkő lenne, hiszen a város eddig saját forrásból finanszírozta a játszóterek és közterek fejlesztését. Pozitív elbírálás esetén szinte megduplázódik a sétatéri parkban található játszótér felülete – fogalmazott Zörgő Noémi.

Szomorú tények
Székelyudvarhelyen 27 játszótér található, a jelenlegi ütemet figyelembe véve még jó néhány esztendőnek kell eltelnie, hogy e fontos létesítmények mindegyike új arculatot kapjon és végre megfeleljen a kor igényeinek. Sajnálatos viszont, hogy a nem rendeltetésszerű használat mindhárom eddig átadott játszótér esetében máris komoly károkat eredményezett.
A Tábor lakótelepi játszótéren például tönkrement a gyepszőnyeg, száraz időben porban, máskor sárban játszanak a gyerekek. A polgármesteri hivatalnál biztosítottak, hogy ezt a kivitelező saját költségén fogja kijavítani, amint az időjárási feltételek megengedik a munkát.
Lapunkban is megírtuk, hogy a Kipi-Kopi Napközi Otthon udvarán átadott játszótér – amely megyeszerte unikumnak számít – nem sokkal megnyitása után alapos rongálásnak esett áldozatul. A létesítményt szeretnék a nagyközönség számára is látogathatóvá tenni, de a tapasztalatok alapján ez csak felügyelet mellett valósítható meg.
– A játszóterek állagának meg­őrzése elsősorban a közösség feladata, de a lakószövetségek és a jószándékú városlakók segítségét is jó néven vesszük. Kamerákat készülünk felszerelni, és a helyi rendőrség folyamatosan felügyeli a tereket, ugyanakkor kérjük a felelős felnőtteket, hogy probléma esetén a 0266–210210-es telefonszámon hívják a diszpécserszolgálatot – összegzett a polgármesteri hivatal szóvivője.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek