2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Szüret az ifjúsággal és népviselet-átadás

Vasárnap reggel ifjúsági misével kezdődött a nap Tusnádfürdőn. Több mint 150 gyerek hallgatta érdeklődéssel a szentmisét, kapcsolódott bele a gitárral kísért szent énekekbe. Az őszi napsugár már simogatta a sárga faleveleket, amikor a szüreti felvonulás zeneszóval elindult, hogy hírt adjon a városban a mulatságról. A kis székely ruhás csőszlányok kosara szőlővel volt tele, kínálkodva járókelőket, bámészkodókat. Megálló a Szent László Gyermekotthon előtt volt, ahol meleg teával és kaláccsal várták a szülők a gyerekeket. Közben énekszó és tánc váltotta egymást egész úton a szüreti mulatság helyszínéig. A csőszök táncát minden csoport bemutatta: a csíkszenttamási Csonkatorony, a csíkszentsimoni Kökörcsin, a tusnádfürdői Aprócska és Fagyöngy néptánccsoportok. A csőszök tánca közös felcsíki örömtánccal végződött, ahol mindhárom település gyerekei egymással táncoltak és énekeltek. Egy kis pihenő és erőgyűjtés után népdal- és legényesversenyre került sor, ahol a sok kis bátor leány, legény megmutatta tudását. Időközben a kézműves-foglalkozás is elindult, ahol a Szent Anna Ifjúsági Központ önkéntesei nagy szeretettel mutogatták, például hogyan kell őszi falevélből virágdíszt készíteni. György Piros, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa népi gyerekjátékokat és ritmusgyakorlatokat hozott magával, ezáltal bevonva a gyerekeket a népi játékok világába. A nap folyamán átadták a székely népviseleteket is, melyet a Gyöngyvirág Egyesület pályázat útján szerzett be Hargita Megye Tanácsa támogatásával.
A délután véget ért szüreti mulatságból a gyerekek szép élményekkel gazdagodva tértek haza. Egy szép, tartalmas és hagyományokban gazdag nap volt október 25-e.
A Gyöngyvirág Egyesület nevében köszönjük mindenkinek a segítséget, támogatást, amellyel hozzájárultak, hogy kulturális rendezvényünk sikeres legyen.

Melles Mária, Tusnádfürdő

lev_melles

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb