péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szundikált a miniszter…

Az egyetem előtti oktatásban „érdekelt” diákok már túl vannak az idei, a 2019–2020-as tanév első hetén. Országos viszonylatban több mint 2 millió nebulóról van szó. A tanévnyitásra amúgy volt, ahol jó, illetve kiváló körülmények között került sor, de ugyanakkor országszerte akadtak kisebb-nagyobb „szépséghibák” is. Volt, ahol megkésett a tej-kifli program „érkezése”, másutt a szokásos javítási-korszerűsítési munkálatok befejezése, valamint egyes új létesítmények kivitelezése. Továbbá az idén sem sikerült idejében biztosítani minden egyes osztály számára, illetve minden egyes tantárgyból a szükséges tankönyveket.

A jelek szerint a tanügy-minisztérium sem állt a helyzet magaslatán, s ebben közrejátszhatott az is, hogy a tanévkezdést megelőző hetekben súlyosbodott a kormányválságszerű helyzet, s e tekintetben a közoktatás szintjén már csak hab volt a tortán, hogy ebben az időszakban megbízott miniszter áll a tárca élén.

Elhamarkodott döntés
Ebben a kontextusban feltétlenül megemlítendő a nagy meglepetést okozó és komoly fenntartásokat kiváltó ama szeptember 5-én megjelent 2019/4948-as miniszteri rendelet amely a 2020–2021-es tanévi IX. osztályba való felvételről rendelkezik, s amely értelmében a szakközépiskolába csak azok a VIII. osztály végzett diákok jelentkezhetnek, akik az országos értékelő vizsgán megszerzik majd az 5-ös általánost. (Akiknek ez nem sikerül, csak szakiskolában tanulhatnak tovább.) Nos, egy ilyen jellegű rendeletet jóval hamarabb meg kellett volna hozni (ha egyáltalában meg kellett hozni), és azt előzetesen alaposan megtárgyalni az oktatási szakértőkkel és nem utolsósorban a szülők érdekképviseleteivel. Egyébként furcsállandó az is, hogy a rendeletet kézjegyével a tárcavezető még augusztus 27-én ellátta, de az csak szeptember 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ösztöndíj és ingázási bérlet
A tanévnyitó ünnepségek már rég lezajlottak, de még mindig nem lehetett tudni, hogy az idei iskolai évben hogyan is fognak alakulni a különböző ösztöndíjak kvantumai. Azokat ugyan a helyhatósági döntéshozók határozata révén hagyják jóvá, de minimális értékszintjüket a tanügyi, a 2011/1-es törvény vonatkozó előírásai értelmében kormányhatározattal kell jóváhagyni. Nos, az erre vonatkozó kormányhatározat alig szeptember 11-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A 2019/666-os kormányhatározatról van szó, amely értelmében a 2019–2020-as iskolai évben a különböző ösztöndíjak (érdem-, tanulmányi, szociális segélyezési stb.) minimális kvantuma az marad, amelyet a helyi közigazgatási hatóságok állapítottak meg és a 2018–2019-es tanévben kifizetésre került. Ugyanakkor a kormányhatározat értelmében a helyi közigazgatási döntéshozatali hatóságok az adott területi-közigazgatási egység pénzügyi lehetőségeinek függvényében nagyobb kvantumú ösztöndíjakat is megállapíthatnak.
Már az első tanítási napokon napirendre került, hogy mi lesz az ingázó tanulók utazási bérleteinek sorsa, pontosabban az, hogy az mennyibe is kerülhet az idén, lévén, hogy időközben módosult a helyi közúti személyszállítás jogszabályozása. Ezt a témát a kormány szeptember 9-i ülésén, azaz a tanévnyitás napján tűzte napirendre. Az elfogadott kormányhatározat, a 2019/672-es a Hivatalos Közlöny szeptember 13-i számában jelent meg és a mai naptól válik hatályossá. Annak értelmében ama utólag módosított 2016/863-as kormányhatározat, amely révén jóváhagyták a tanügyi törvényben előírt utazási bérlet kilométerenkénti maximális díjszabása megállapításának kiszámítási metodológiáját, továbbra is érvényben marad. Ez pedig azt jelenti, hogy az említett kormányhatározat 2-es mellékletében feltüntetett maximális díjszabások 2023. június 30-ig érvényesek lesznek. Továbbá ezentúl minden tanévkezdéskor azokat aktualizálni fogják az Országos Statisztikai Intézet által közölt éves infláció átlagos rátájával. Az a kormányhatározat szövegéből nemigen derül ki, hogy ez az aktualizálás esedékes lenne-e vagy sem az idei iskolai évben. Szerény meglátásunk szerint nem, annál is inkább nem, mert a kormányhatározat az iskolai év megkezdése után 5 nappal jelent meg és 7 nappal azután vált hatályossá.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb