Születésnapot ültek a kézműves sajtkészítők

84

Megalakulásának ötödik születésnapját ünnepelte a Székelyföldi Kézműves Sajtkészítők Egyesülete. A szakmai szervezet jelenleg huszonhárom székelyföldi kézműves sajtkészítőt tömörít, s tevékenységével, szakmai eredményeivel az elmúlt években az egyik legismertebb szakmai egyesületté fejlődött. Az ünnepi alkalomból Sánduly Edittel, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Közgyűlésen vesznek részt az egyesület tagjai Fotók: Daczó Dénes
Közgyűlésen vesznek részt az egyesület tagjai Fotók: Daczó Dénes

– Hogyan tekintenek vissza az elmúlt időszakra?

– Elsősorban örömmel. Azt is mondhatjuk, hogy elszaladt ez az öt év. Ha az akkori fényképeinkre nézünk vissza, látjuk, hogy nemcsak az egyesület életében, de a mi életünkben is meglátszik az az öt év.
Ez a megemlékezés, az ünnepi alkalom tulajdonképpen az együttlétről szólt. Meghívtuk az egyesület tiszteletbeli tagjait, Márton Istvánt – ő köszöntötte az egyesületet jó és biztató szavakkal –, Kiss Ferencet, Sándor Tamást és Ivácson Attilát is, de a Csíkszentkirályon tartott eseményen jelen volt Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója is.
Öt évvel ezelőtt, az alakuláskor tizenhatan írtuk alá az alapítólevelet, az öt év alatt pedig huszonháromra növekedett az egyesület taglétszáma. Nagyon jó „sajtosok” csatlakoznak hozzánk, akik első, második helyezést érnek el különböző sajtmustrákon, amelyekre beneveznek.

– Miért érezték szükségét, hogy megalakítsák ezt az egyesületet? Elérték a kitűzött célt?

– Bíztunk benne, hogy az együttműködés mindenkinek jó. Éreztük, hogy minden egyesületi tag életét, sajtos tevékenységét támogatni fogja az egyesület. Elsősorban szakmai egyesületet szerettünk volna létrehozni, ezáltal erősíteni a sajtkészítés szakmaiságát. Akartuk, hogy minél többen megismerjék a kézműves sajtokat, és azt hiszem, hogy a legfőbb célkitűzést el is értük. Negyedévente vannak sajtmustráink, amelyekre húsz-harminc sajtot is hoznak az egyesületi tagok, és egyre jobb sajtokat; minden alkalommal egy kicsit fejlődünk. De talán a legfontosabb, hogy egymás közt meg tudjuk beszélni azt is, hogy mi az, ami jó, mi az, amin javítani kell, és azt hogyan lehet. Pontosan ez az együttműködés az erőssége az egyesületnek, hogy nemcsak a sajtkészítés tekintetében létező, hanem a gazdálkodás többi részén jelentkező gondokat is meg tudják egymás közt beszélni az egyesületi tagok. Mindig akad valaki, aki partnere tud lenni a többieknek a megoldásban.

– Az elmúlt öt évben a szakmai fejlődésre is hangsúlyt fektettek?

Sajtudvar az alcsíki Gazdanapokon
Sajtudvar az alcsíki Gazdanapokon

– Az egyesület életében igen tanulságosak voltak a tanulmányutak, amelyeket Franciaországba és Magyarországra eljutva szerveztünk. Magyarországon kézműves sajtkészítőknél voltunk, illetve a Palóc sajtút néhány állomását is megtekintettük. Ez még néhány ötletet adott arra, hogy a sajtkészítésen kívül még hogyan lehet vendéget fogadni sajtkóstolásra.
A korábbi szakmai együttműködés eredményeként idén októberben megállapodást kötöttünk a magyarországi sajtos egyesülettel Nagyegyházán. Gyakorlatilag formai keretet adtunk a további együttműködésnek. Minden év elején megbeszéljük, hogy arra az esztendőre mit tervezünk, a programokról kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, megvizsgáljuk, hogy mi lesz az a közös tevékenység, amelyet abban az esztendőben szeretnénk megvalósítani.
Amit pedig külön kiemelnék, az a sajtudvaroknak szervezése. Az egyesület az idén önerőből, a tagsági díjakból vásárolt sátrat, amely a rendezvényeken való megjelenésünket segíti. Nagyon sok eseményre hívnak, amelyeken mi fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, hogyan készül a kézműves sajt, a többféle hagyományos székelyföldi és Európa más tájain hagyományosan előállított kézműves sajt. Ezek mind nagyon jó események, az egyesületi tagok közül többen vállalnak bemutatót is. Ilyenkor a sátrak alatt zajlanak a tevékenységek.

Sánduly Edit és Kedves Tamás kézműves sajtkészítők
Sánduly Edit és Kedves Tamás kézműves sajtkészítők

– A születésnap nemcsak a számvetésre volt jó alkalom, hanem a jövőbe való tekintés szempontjából is…

– Igen, és folytatjuk az eddigi negyedéves találkozóinkat is, sajtmustrával egybekötve. Készülünk arra, hogy a sajtudvarokat is minden nagyobb eseményen megszervezzük, ugyanakkor évente, kétévente tanulmányutat is beiktassunk. A Székely sajt út fejlesztésén is gondolkodunk, azon, hogy a kézműves sajtosok hogyan vehetnének részt ebben, milyen lenne a kézműves sajtút.
A magyarországi nagyegyházi sajtmustrához hasonlóan egy nagy székely sajtmustra szervezésében is szívesen részt vennénk. Ez egyelőre a gondolat szintjén áll, a hol, a hogyan, a ki vállalná még kérdéses. Ennek a szervezését nem tudjuk felvállalni, de a szakmai részében nagyon szívesen részt vennénk.

– Miben látja az egyesület sikerét?

– Talán abban, hogy megértették az egyesületi tagok, hogy amennyire hozzájárulnak az egyesület tevékenységéhez, annyit fognak vissza is kapni. Nemcsak elvárnak egy egyesülettől valamit, hanem adnak is. Részt vesznek a munkában, fogadják negyedévente a közgyűléseket, a sajtmustrákat. Azért működik jól az egyesület, mert közben megismertük egymást, és jó barátságok is kialakultak.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek