Születések, elhalálozás, kedvenc nevek: A mérleg pozitív Székelyudvarhelyen

133

Több gyermek született 2019-ben, mint egy évvel korábban, az elhalálozások száma pedig kevesebb volt, mint 2018-ban – derül ki a polgármesteri hivatal anyakönyvi irodájának összesítéséből. Sok Székelyudvarhelyen anyakönyvezett kisfiú kapta a Bence nevet, a lányoknál az Anna és a Hanna viszi a prímet.

Növekszik a születések száma Székelyudvarhelyen, 72-vel több születési bizonyítványt állítottak ki. Az elmúlt évben összesen 1441 újszülöttet jelentettek be a szülők a városháza anyakönyvi irodájában, míg 2018-ban 1369-et, azelőtt, 2017-ben pedig 1435 gyermeket.

Több kisfiú,mint kislány
A legtöbb tavalyi kisfiút, szám szerint 34-et Bencének neveztek el, a népszerű fiúnevek rangsorában az Ádám, Dávid, Zalán, Botond, Ábel, Márk, István, Tamás, Gergő, Patrik, Máté és Ákos következik. Természetesen tavaly is jegyeztek be ritka néven kisfiúkat, azaz több olyan fiúnevet is választottak a szülők, amelyeket csak egy-egy újszülött kapott. Ilyenek a Noel, Benett, Kende, Zente, Zétény, Zádor, Bennu és Kadosa.
Az anyakönyvi iroda munkatársai szerint a lányok esetében sincs nagyobb változás a népszerű keresztneveket illetően.
A Hanna és Anna holtversenyben a legnépszerűbb név, de a Jázmin, Tamara, Eszter, Nóra, Fanni, Petra, Zselyke, Boróka, Gréta és Kincső szintén kedvelt női keresztnév volt a tavaly. Az elmúlt évben pontosan 31 kis Annát és ugyanennyi Hannát anyakönyveztek Székelyudvarhelyen.
A különleges, ritka nevek listáját a Minka, Mira, Mása, Müge, Zoja, Miruna, Milla, Jáhel és Kendra „díszíti”. Érdekes adat még, hogy jóval több kisfiú született a tavaly, mint kislány, 766 fiút és 675 kislányt írattak be a szülők az anyakönyvi irodában.

Házasság, válás és elhalálozás
A 2018-ban jegyzettnél 19-cel kevesebb házasságot kötöttek Székelyudvarhelyen a tavaly, 171 pár mondta ki a boldogító igent a Városháza házasságkötő termében.
Valamivel csökkent az elhalálozások száma is: 595 személy hunyt el 2019-ben, ez 8 személlyel kevesebb a 2018-as adatokhoz képest. Míg tavalyelőtt nem volt egyetlen közös megegyezésen alapuló válás sem, tavaly három ilyen esetet jegyzett az anyakönyvi iroda.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek