Szükségesek a védőoltások

Beszélgetés a védőoltásokról Fodor Ildikóval

191

Fodor Ildikó számára nem ismeretlen a csecsemők oltása, ugyanis már pályakezdő korában gyerekorvos mellett dolgozott asszisztensként, négy éve – mióta átkerültek az oltások a családorvosi rendelőkbe – pedig újra a csecsemőkkel és oltásokkal is foglalkozik.

Fotók: Nagyálmos Ildikó

– Dióhéjban hogyan néz ki manapság az oltási kalendárium?

– A jelenleg érvényben lévő oltáskalendárium szerint a csecsemőket születésükkor a kórházban oltják be először a hepatitis B ellen, majd az első hét napban a BCG-oltást, amely a tuberkulózis ellen véd. Elektronikus programban vezetik az oltásokat, jelenleg csakis családorvos foglalkozik az oltások beadásával. A családorvosi rendelőben a gyerekeket két hónapos korukban oltjuk be, ekkor kapják meg a Hexacima nevű kombinált oltást, amely öt betegség – diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs), pertussis (szamárköhögés), Haemophilus influenza és a hepatitis B (májgyulladás) – ellen véd.
2017 végétől bevezették a Prevenart, a tüdőgyulladás és pneumococcus elleni oltást, amely szintén ingyenes. Négy hónapos és tizenegy hónapos korában újraoltjuk ugyanezekkel az oltásokkal. Egyéves korban megkapják a rubeola, azaz a rózsahimlő, a kanyaró és a mumpsz elleni oltást. Ezek az utolsó oltások csecsemőkorban. Mivel 2017-ben kanyarójárvány tört ki, és rengeteg megbetegedés és haláleset volt országos szinten, ezért bevezetett a járványügy egy olyan intézkedést, hogy kilenc hónapos korban is adnak egy kanyaró elleni oltást, de ezenkívül ugyanúgy beadjuk egyéves korban is. A kanyaró, rózsahimlő és mumpsz elleni oltásokat megismételjük ötéves korban is, hatéves korban pedig szintén újraoltjuk a diftéria, tetanusz, szamárköhögés és gyerekbénulás ellen, a Tetraxim nevű oltóanyaggal.
Az utolsó oltást tizennégy éves korban adjuk a diftéria, tetanusz ellen. Ez az oltóanyag jelenleg hiányzik a családorvosi rendelőkből, közel egyéves hiányról beszélhetünk. Vannak felelősségtudó szülők, akik nagyon komolyan gondolják az oltást, időben szeretnék beadatni gyereküknek, ezért aggódnak, felhívnak, sőt felajánlják, hogy beszerzik külföldről, vagy megrendelik a gyógyszertárban az oltóanyagot. Tudni kell azonban, hogy a tizennégy éves oltások emlékeztető oltások, ezért féléves vagy éves csúszásnak nincs nagy jelentősége.

– A családorvosi rendelőkből értesítik-e erről a szülőket, amikor a gyerek betölti a tizennégy éves kort?

– Örülnénk, ha az iskolában is felhívnák a gyerekek figyelmét, hiszen épp ennél a korosztálynál van gondunk a kiértesítéssel. Ez a korosztály már nem beteges, ritkán járnak a rendelőbe, nehezebben tudjuk elérni őket. Mindenkinek tudnia kell, hogy ha betölti a tizennégy éves kort, akkor jelentkeznie kell a családorvosi rendelőben, és amint megkapjuk az oltóanyagokat, azonnal beoltjuk. Az újszülötteket automatikusan nyilvántartásba vesszük, követjük, leírjuk a szülők telefonszámát, tehát őket majd könnyebben el tudjuk érni.

– Az utóbbi években egyre többet hallhatunk az oltásellenes mozgalomról…

– Jó lenne tudatosítani minden szülőben, hogy az oltások mennyire fontosak a gyermek egészsége szempontjából. A torokgyík, a gyermekbénulás és a tetanusz valamikor halálos betegségek voltak és járványszerűen terjedtek, az oltásoknak köszönhetően pedig eltűntek. Sajnos az interneten terjed az oltásellenesség, olyan információk is megjelennek, amelyek nem mérvadóak, nem hitelesek. Nyugaton már nem vesznek be olyan gyereket közösségbe, akinek nincsenek meg az oltásai. Arról, hogy nálunk mennyire elnézőek, nincsenek pontos információim, de veszélyeztetik a többi gyereket is azok, akik nincsenek beoltva. Természetesen mindig azokban a közösségekben tör ki járvány, ahol nem kapják meg a védőoltásokat, példa erre Székelyudvarhelyen a Budvár negyedben lakó roma közösség. A kanyarójárványkor innen kerültek ki a betegek, ennek hatására külön kiszállt a járványügy és beoltotta a gyerekeket.

– A kötelező oltásokon kívül milyen vakcinák vannak még?

– Választható, de nem ingyenes csecsemőkorban a rotavírus elleni oltás, amely hasmenés ellen véd, ugyanakkor a bárányhimlő elleni oltás sem térítésmentes, de vannak szülők, akik megvásárolják és beadatják, utóbbit akár felnőttkorban is. A járványügy ősszel bizonyos mennyiségű influenza elleni oltóanyagot biztosít, javasolt azoknak a személyeknek – kórházi személyzet, hatvanöt év felettiek, krónikus betegségben szenvedők –, akik fokozottan ki vannak téve a betegségnek.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek