Szükségállapot: Fokozatosan vezetik be az enyhítéseket

A miniszterelnök szabályokhoz kötné az éttermek, bölcsődék újra nyitását

138

Május 15-e után első körben azokon a korlátozásokon enyhítenek a hatóságok, amelyek esetében a legkisebb a járványtani kockázat – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök.

Ludovic Orban, miniszterelnök. Foto: gov.ro

A kormányfő rámutatott, fokozatosan lazítanak majd a korlátozásokon, az első enyhítések bevezetése után várnak 14-15 napot, hogy lássák, milyen hatással vannak ezek a vírus terjedésére, és csak ez után következhetnek az esetleges újabb lazítások.

– Ezzel párhuzamosan a védelmi intézkedéseket is elő kell készíteni, vagyis ha megnyitjuk az éttermeket, szabályokat kell felállítanunk, amelyekhez a tulajdonosoknak igazodniuk kell. Ugyanez lenne érvényes a bölcsődékre, óvodákra is – válaszolt Orban, amikor azt kérdezték tőle, kinyitnak-e ebben az évben az óvodák, bölcsődék.

A miniszterelnök hozzátette, a kormány tudatában van annak, hogy sok szülő – főleg a gyermeküket egyedül nevelők – számára gondot jelent a gyermekek felügyeletének megoldása, mert sok esetben a munkáltató ragaszkodik ahhoz, hogy a szülő menjen dolgozni, ezért további lehetőségeken gondolkodnak az ilyen helyzetben levők támogatására.

Orban arról is beszélt, hogy május 15-étől a településen belüli közlekedéssel kapcsolatos korlátozások teljesen megszűnnek, és a települések közötti közlekedést érintő korlátozásokon is enyhítenek.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.