2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Szükség van az együttműködésre

Az önkormányzat tulajdonában levő Vitalissima Kft. ügyében hoztak döntést a szerda délutáni soron kívüli tanácsülésen Gyergyószentmiklós városatyái. Noha az ülés nem volt feszültségmentes, a végére sikerült egyetérteni a kétharmados többséget igénylő határozattervezetekben is. Így megalakult a közszolgálati osztály és visszavették a Vitalissima Kft.-től a korábban használatba és megőrzésre átadott ingó és ingatlan javakat.

Tanácsülés. A város ügyét közösen kell vállalniuk Fotó: jánossy Alíz
Tanácsülés. A város ügyét közösen kell vállalniuk Fotó: jánossy Alíz

[dropcap]A [/dropcap]polgármesteri hivatal tisztségjegyzékének módosításáról, valamint a Vitalissima Kft.-nek használatba és megőrzésre átadott ingó és ingatlan javak visszavételéről hozott döntést szerdán délután a gyergyószentmiklósi tanács.

Törvénytelen tanácshatározatok
Mint ismeretes: törvénytelennek találta a kormánybiztosi hivatal azokat a tanácshatározatokat, amelyek a Vitalissima Kft. működését és tevékenységét taglalják, ezért a közigazgatási bíróságon kezdeményezett eljárást a határozatok hatályon kívül helyezéséért. Az ügyben helyt adott a prefektúra keresetének a közigazgatási bíróság, és ezt a döntést, a fellebbezés után, részben megerősítette a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is végleges és visszavonhatatlan döntésében. Mint kiderült, lényegében azokat a határozatokat kifogásolták, amelyek arról rendelkeztek, hogy a polgármesteri hivatal közszolgálati osztályának tevékenysége átkerüljön a Vitalissima Kft. jogkörébe. A döntéssel viszont veszélybe került a Vitalissima alkalmazottainak sorsa, mivel az önkormányzat nem adhat megrendelést a cégnek és nem fizetheti ki az elvégzett munkát. Ugyanakkor kérdésessé vált olyan sokakat érintő szolgáltatások további működtetése, mint a zöldségpiac, valamint az utcák, közterek takarítása. Nagy Zoltán alpolgármester előterjesztésében elmondta, hogy konzultálva a prefektúra jogászaival, arra a megállapodásra jutottak, hogy újra létre kell hozni Gyergyószentmiklóson a közszolgálati osztályt, ezzel egyidejűleg a polgármesteri hivatal tisztségjegyzékét is bővíteni kell, hiszen így tudják tulajdonképpen megoldani, hogy a jelenleg a Vitalissimánál dolgozó munkások ne kerüljenek az utcára, és munkájukért fizetést is kapjanak.
A határozat 20 alkalmazottat érint, akik többnyire a közterületek, utcák rendben tartásán munkálkodnak.

Vita és régi sérelmek
Ennél a határozattervezetnél értelmezésbeli nézeteltérés támadt a tanács két frakciója között, ugyanis míg az RMDSZ-es tanácsosok azzal érveltek, hogy a Vitalissima előtti állapotokat kell visszaállítani és újra létrehozni a közszolgálati osztályt, addig az MPP-frakció úgy vélekedett: egyszerűen csak létre kell hozni a nevezett osztályt. Többek közt Bajkó László RMDSZ-es tanácsos kifogásolta, hogy amikor korábban megszüntették a közszolgálati osztályt, 22 alkalmazottat vett át a Vitalissima, és szerinte az újonnan létrejövő osztálynak szintén 22 alkalmazottat kellene átvennie. Nagy Zoltán alpolgármester erre azzal érvelt, hogy időközben két munkás nyugdíjba ment. További vitát generált a másik határozattervezet is, ami az ingó és ingatlan javak átvételéről szólt, az RMDSZ-es tanácsosok ugyanis hiányolták a szakvéleményt a tervezet mellől. Mivel a határozat elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, az RMDSZ-es tanácsosok a szavazás előtt újra felemlegették korábbi sérelmeiket, közülük többen is kifogásolták, hogy kéréseiket rendre figyelmen kívül hagyják mind az MPP-s kollégáik, mind a polgármesteri hivatal különféle szakirodái. – Szükség lesz az együttműködésre, tiszteljük meg egymást azzal, hogy nem titkolunk el egymás elől információkat, hiszen a város ügyét közösen kell felvállalnunk – mondta Farkas Zoltán ülésvezető, RMDSZ-es tanácsos. Végül egyhangúlag elfogadták a határozattervezetet.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb