Szükség lenne a mozgórendelőkre

Egészségügyi minisztériumi zöld lámpa

521

Mozgó orvosi rendelők létrehozását teszi lehetővé az az egészségügyi miniszter által kiadott rendelet, amely május elején jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A rendelet értelmében a különlegesen felszerelt, orvosi vizsgálatra és szűrésre alkalmas járműveket azokhoz az emberekhez juttatnák el, akik a városoktól, nagyobb településektől távol, elszigetelt helyen élnek. Hargita megyében ennek a kezdeményezésnek különösen nagy haszna lenne.

A gyermekmentő szolgálat mozgórendelője. Elkelnének hasonlók Fotó: László F. csaba

A Sorina Pintea egészség­ügyiszaktárca-vezető által aláírt rendelet értelmében többek között speciálisan felszerelt teherautón vagy autóbuszban, illetve más nagyobb – akár vízi – járműveken alakíthatják ki a rendelőket, amelyeknek minden egészségügyi előírásnak meg kell felelniük. Területe legkevesebb 13 négyzetméteres lehet, amelyben kezelőhelyiséget, raktárhelyiséget, illetve esetenként biológiai mintavételhez szükséges helyiséget kell kialakítani. Az orvosi kellékek fertőtlenítéséhez használatos eszközöket, mosdókagylót, illetve folyamatos víz és áramellátást is biztosítani kell a járműveken.

Az egészségügyi szűrés terén lenne nagyon hasznos
Mozgórendelőt létrehozhatnak köz- és magánkórházak, egészségügyi intézmények, nonprofit szervezetek, egészségügyi tevékenységet végző alapítványok és egyesületek, valamint egyházak. Működésüket minden esetben a megyei egészségügyi igazgatóságoknak kell jóváhagynia, miután ellenőrizték, hogy megfelelnek-e minden törvényes előírásnak.
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, hogy a megyében még nem jelentkeztek olyan szervezetek vagy intézmények, amelyek a miniszteri rendelet nyomán hoznának létre ilyen rendelőt. Mint mondta, a kezdeményezés üdvözlendő, és Hargita megyében különösen nagy szükség lenne rájuk, főként a rákszűrés terén. Egyébként ilyen irányú tapasztalatokkal már rendelkeznek is a megyében, hiszen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogorvosi rendelője évente kétszer egy-egy hétig járja a Gyimeseket, míg Csíkszentmártonban ugyanebben az időszakban nőgyógyászati szűrőkamion állomásozik.
– Nyugat-Európában már régóta működnek mozgórendelők, és ott is általában egészségügyi szűrésre használják őket azokban a térségekben, ahol nincs állandó orvosi ügyelet. Romániában sajnálatos módon egyetlen működő szűrési program fut, a méhnyakrákszűrésé, de sok más fontos területen szükség lenne rá. Jó dolog lenne, ha létrehoznának ilyen rendelőket, mert jelen pillanatban nehéz meggyőzni az embereket, hogy messziről bejárjanak a városokba az egészségük érdekében – mutatott rá az igazgató.

Az önkormányzatoknak kellene pályázniuk
Hozzátette, hogy sajnos egyelőre még nem látni, hogy lenne erre elegendő pénz, illetve szakember, aki vállalja az utazást, ám véleménye szerint a helyi önkormányzatok, de főként a megyei tanács sikerrel pályázhatna akár településfejlesztési vonalon is mozgórendelők létrehozására – ezek a pályázatok ugyanis kellőképpen rugalmasak – jegyezte meg. Mint mondta, érdemes a lehetőségeket megragadni, ugyanis a Hargita megyei önkormányzatok például nemrég lemaradtak arról a lehetőségről, hogy szociális asszisztenseket, illetve mediátorokat alkalmazzanak, akiknek a bérét a szakminisztérium állta volna, és fontos egészségügyi megelőző, illetve gondozói munkát végeztek volna a közösségben önkormányzati önköltség nélkül.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.