Szűkösebb az idei keret

61

Hétfőn indul a civil szervezeteknek szánt pályázati program. A városi költségvetés szűkössége miatt valamivel kisebb az összeg, amit szétoszthatnak majd a pályázók között, viszont könnyítettek a folyamaton, kevesebb papírmunkával jár majd a dokumentációk összeállítása.

Zöld utat kapott a civil szervezeteknek szánt pályázati program Székelyud­var­he­lyen. Idén is támogatja a polgármesteri hivatal az egészséges életmódot elősegítő, az ifjúsági és oktatási, illetve kulturális tevékenységek megszervezését, az egyházi és sportprogramokat, a teljesítménysportot, a hátrányos helyzetűek kezdeményezéseit, illetve a tantárgyversenyeken részt vevő eredményes diákokat és tanáraikat. A tervezetet a február utolsó napján tartott tanácsülésen szavazta meg az önkormányzati testület.
A tavalyi kiíráshoz képest könnyítettek a pályázási folyamaton, egyszerűsítették az űrlapokat, kevesebb melléklet beszerzésére lesz szükségük az érdeklődőknek, akik számára még ebben a hónapban tájékoztatót is tartanak, továbbá a részleteket hamarosan a városháza honlapján is közzéteszik.
Míg az elmúlt évben több mint 2,2 millió lejt különített el az önkormányzat a támogatási programra, idén 1 710 000 lejt szánnak erre a célra. Az elosztásnál figyelembe vették, hogy tavaly melyik kategóriában volt kevesebb igénylés, azaz – Jakab Attila városmenedzser elmondása szerint – igyekeztek úgy gazdálkodni a pénzzel, hogy a szűkösebb lehetőségek ne érintsék hátrányosan a civil szervezeteket. A legnagyobb összeggel, összesen 700 ezer lejjel a sportot támogatják, kulturális eseményekre 200 ezer lejt osztanak szét, 35 ezer lejt szánnak környezetvédelmi programokra. Az egészséges életmóddal foglalkozó kezdeményezésekkel összesen 140 ezer lejre lehet pályázni. A hátrányos helyzetű csoportoknak szóló projektek esetében a keretösszeg 90 ezer lej, az egyházakat 190 ezer lejjel támogatja az önkormányzat, a fiatal családokat pedig 100 ezer lejjel.
Ifjúsági és oktatási tevékenységre 165 ezer lej jut, viszont további 50 ezer lejt különítettek el a nemzetközi és országos tantárgyversenyeken kiváló eredményeket elért tanulók, valamint felkészítő pedagógusaik jutalmazására, és egyetemisták támogatására 40 ezer lej áll rendelkezésre.
Jakab Attila elmondta, hogy akár már májusi tevékenységek finanszírozására is lehet pályázni, a programokra pedig legtöbb 20 ezer lejt lehet igényelni. A kiírás március 5-én indul, a pályázatok benyújtási határideje április 9.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek