Szövőtanfolyamot tartanak

Gyógyító textilek

114

A textilek gyógyítanak – vallja a gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület, s hogy ezt minél többen megtapasztalhassák, szövőtanfolyamot indítottak. A hagyományok tiszteletét igyekeznek átadni az érdeklődőknek.

A szövés titkaival ismerkednek. Terápia Fotó: Lázár Hajnal

Második hete ismerkednek már a szövőszékkel s a szövés minden apró lépésével azok, akik bekapcsolódtak a gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület szövőtanfolyamába. A Fogarasy Mihály Szakiskola egyik termét rendezték be szövőszobának, hétköznapokon oda várják a szőni tanulókat. A Gyógyító textilek című tanfolyamon az oktató Páll Etelka, valamint Balázs Erzsébet ragaszkodnak a székely festékesekhez, a hagyományos formákhoz, színekhez, festési módszerekhez. Földszín-barnák, pázsit-zöldek, különböző sárga színek kerülnek előtérbe. A tanulók pedig rongyvágással kezdik a munkát, gyapjút festenek s a szövőszék összeszerelésében is részt vesznek. Megtanulják, mi a felkalácsolás és a csép, közösen felvetnek, nyüstbe és bordába fűznek. Mindehhez sok türelemre van szükség – állítják az oktatók –, de végül mindenkinek sikerül megtanulnia a székely festékesek szövését. „Nem jóllaktam, csak megelégedtem – mondták a régiek. A mértékletesség, mint egyik legfőbb életben tartó bölcsesség van beleszőve ezekbe a szőttesekbe. A természet és a hagyományok tiszteletét szeretnénk átadni az utókornak” – fogalmaz az egyesület a tanfolyamot népszerűsítő felhívásában.
Jelenleg tízes létszámú csoporttal dolgoznak, de szívesen fogadják az új jelentkezőket is, egészen december végéig tart a szövőtanfolyam hétköznapokon 10 és 17 óra között.
A Portéka Egyesület egyébként célul tűzte ki a hagyományos textilek népszerűsítését, valamint az ezek elkészítéséhez szükséges tudás átadását, jövőre vászonszövés oktatását is tervezik.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek