Szövegekben csemegézve

130

A csíkszeredai Sapientia – EMTE oktatója, dr. Tapodi Zsuzsa Szövegekben csemegézve című tanulmánykötetét mutatták be tegnap délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A szerzővel Lajos Katalin és Tomonicska Ingrid, az egyetem csíkszeredai kara Humántudományok tanszékének oktatói beszélgettek.

Tapodi Zsuzsa (középen) kötetét méltatják. Könyv a könyvekről Fotó: László F. Csaba

Dr. Tapodi Zsuzsa a Szövegekben csemegézve című tanulmánykötetében mintegy 35 szépirodalmi szerzőnek 43 szövegével, regényével foglalkozik.
– Közös ezekben a szövegekben, hogy az utazás, a határátlépés és a testpoétika motívuma mindegyikben fellelhető, a vizsgált regények a kortárs magyar prózának az alkotásai, mint például Tompa Andrea Fejtől s lábtól bizonyára sokak által ismert regénye, illetve Bodor Ádám, Láng Zsolt és Péterfy Gergely regényei – ismertette a kiadványt Lajos Katalin egyetemi oktató.
Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján választja ki Tapodi Zsuzsa a tanulmányozásra, összehasonlításra érdemes kortárs regényeket, a szerző azt válaszolta, hogy munkája révén nagyon sok könyvet kell elolvasnia hivatásszerűen, emellett pedig mindig megpróbál időt szakítani a saját kedvtelésére, gyönyörűségére való olvasásra, odafigyelve a kortárs irodalomra, aminek a megítélése a jelenben egyelőre bizonytalan. Aztán a szakmai konferenciákon egy-egy téma kapcsán vagy otthon, málnaszemeket szedegetve a kertben kapcsolatokat talál a régi és új művek között, ezt próbálja meg tanulmánykötetében rögzíteni.
– Említette, kevés idő marad arra, hogy saját örömére olvasson. A tanulmánykötetre készülve és olvasva a szövegeket talált izgalmas, a szakmai nézőpontokon túl is érdekes olvasmányra, illetve melyek azok a szövegek, amelyek nem tetszettek? – kérdezte Lajos Katalin.
– Bár szakmailag nagyon érdekes és jól lehet tanulmányt írni Láng Zsoltnak A tűz és víz állatai című regényéről, nőként nem tudtam élvezettel olvasni a szöveget. Ugyanígy az erőszakos és kegyetlen jelenetek miatt nem ajánlom nőtársaimnak Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényét. Ami pedig kifejezetten elnyerte tetszésemet az Marina Sztyepnova Lázár asszonyai című regénye – osztotta meg véleményét a könyvbemutatóra összegyűlt közönséggel Tapodi.
A Státus Kiadónál megjelent Szövegek csemegézve című kötet, amely Az olvasástól az értelmezésig alcímet viseli, megjelent román nyelven is, az Itinerare textuale. Studii și eseuri de istoria culturii și de literatură contemporană című kiadványt Tomonicska Ingrid egyetemi oktató mutatta be.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.