Szorosabb együttműködést akar az oktatási szakbizottság

71

A tanfelügyelőséggel és a tan­intézményekkel sem tartja meg­felelőnek a párbeszédet a szé­kely­udvarhelyi helyi önkormányzat. A helyzet orvoslása ér­dekében összeült a helyi tanács oktatási szakbizottsága.

Székelyudvarhely városháza
Székelyudvarhely városháza

A művészeti középiskolában kialakult konfliktushelyzet, az igazgatóváltás mikéntje került a székelyudvarhelyi önkormányzat oktatási szakbizottsága ülésének napirendjére, de a megbeszélés apropóját nem csupán ez szolgáltatta.
– Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időszakban számos, az udvarhelyi tanintézményeket érintő változás volt, és annak ellenére, hogy ezeknek a költségvetését az önkormányzat biztosítja, a tanfelügyelőség nem tartotta velünk a kapcsolatot, nem tájékoztatott. Gyakorlatilag a megkérdezésünk nélkül váltanak le, neveznek ki igazgatókat. Ez nincs rendjén, változtatni kell – foglalta össze az ülésen elhangzottakat Jakab Attila EMNP-s tanácsos, a szakbizottság elnöke. A hét RMDSZ-es, három MPP-s és két EMNP-s tanácsosból álló szakbizottságban pártállástól függetlenül egyetértettek abban: nem volt korrekt, hogy a tanfelügyelőség „kifelejtette” a Pallós-ügy megoldásából az önkormányzatot, a döntést utolsó percekben és kész tényként közölték.
– A főtanfelügyelő márciusi regnálása óta egy esetben sem kereste meg a képviselő-testületet vagy az oktatási szakbizottságot. A duális oktatási rendszerben a vállalkozókat és minisztériumot jelöli meg, ergo számára az önkormányzat nem tényező, és a Palló-ügyben hozott döntése diktatórikus, szűklátókörűségre vall. Görbe Péter Udvarhely-ellenes kijelentése, „felejtsék már el, hogy iskolaváros, rég nem az” sértő és tolerálhatatlan – foglalta össze a főtanfelügyelővel kapcsolatos kifogásait Jakab Áron Csaba, az oktatási szakbizottság tagja, RMDSZ-es tanácsos.
A megbeszélésen arról is szó esett, hogy a polgármesteri hivatal fenntartásába tartozó tanintézményekkel sem megfelelő a párbeszéd. Bár minden vezetőtanácsba delegáltak képviselőt, az együttműködés, mindkét fél hibájából, döcög.
– Vagy azért, mert a képviselőket nem hívják meg a vezetőtanácsi ülésekre, vagy, bár invitálták, a képviselő nem jelent meg. Ezen is változtatunk – mondta Jakab Attila elnök. – Párbeszédet kezdeményezünk a tanfelügyelőséggel, illetve megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, ahol az önkormányzat jogilag is beleszólhat a beiskolázási tervek és az oktatási intézmények költségvetésének elfogadásába – közölte.
Hozzátette, hogy a szakbizottságon felmerült észrevételeket, kifogásokat, illetve a jobb együttműködésre vonatkozó javaslatokat levélben közlik a tanfelügyelőséggel.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek