hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szórakoztató programok minden korosztálynak

Sokan vannak a lovakat szerető emberek – ez derült ki a XI. Székelyföldi Lovas Ünnepen, hiszen a három nap alatt minden programot népes nézőközönség kísért figyelemmel. Látványos, vicces, érdekes programok követték egymást, izgalmas és megható pillanatokban nem volt hiány.

Gyermekek lóháton. Verseny, szórakozás és tanulás Fotó: Puskás Zsolt

Idén a programok sora már pénteken elkezdődött, ez újdonság volt a lovas ünnep korábbi kiadásaihoz képest. Az első napon a gyerekeké volt a főszerep, ugyanis lovas ügyességi versenyt szerveztek tíz év alattiak és tíz év felettiek számára, valamint megtartották a Székelyföldi regionális díjugrató bajnokság hetedik fordulóját, melyben szintén a gyerekek mutathatták meg, mit tudnak a lovassportok terén.

Mindannyiunk ünnepe
Szombaton már hagyományos módon kutyakiállítással kezdődött a program, majd megtartották a Páll Ágnes Díjugrató Versenyt, s díjugratás is volt. Délben a bemutatók sora is elkezdődött, volt például csikós bemutató, s az ivói Izlandi Lovarda is bevonult, valamint lovas kaszkadőröket is láthatott a közönség. Idén sem maradt el a rendezvény azon ünnepélyes pillanata, amikor felvonták a székely zászlót és elhangzott a székely himnusz.
Az ünnepi köszöntőbeszédek alkalmával Nagy Zoltán, Gyer­gyószentmiklós polgármestere azt mondta, nagy igény van erre a magas színvonalú rendezvényre. Úgy fogalmazott, „mindannyiunké ez az ünnep” s „bizonyosság arra, hogy a székelység hisz elődei megtartó erejében, képes újratanulni és utódainak is átadni a tudást, ami a székely magyarságot hajdanán mássá tette a maga környezetében”.

Az alfalviak népviseletben fogadták a látogatókat a Gyergyó utcában Fotó: Lázár Hajnal

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, családja lovat vásárolt, s már mindennap tapasztalja, milyen jó hatással van a ló a gyermekekre. Véleménye szerint a ló szeretete, a gondoskodás örömet szerez a gyermekeknek és sok hasznosat tanít.
– Aki szereti a lovat, az jobban odafigyel a természetre, ezt a tudatot kell a gyermekeinkben erősítsük – fogalmazott Borboly.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta, ha valakit megfertőzött a „lóvírus”, az egy életre eljegyezte magát a lóval és a lovassportokkal. Azt kívánta, évek múlva is ugyanitt sor kerülhessen a lovas ünnepre ilyen nagy érdeklődés mellett, mint most.
Hamza Viktória szabad idomítási bemutatója idén is elkápráztatta a közönséget, egy néző azt mondta, évről évre ez a programpont vonzza leginkább, hiszen azt tapasztalhatja meg általa, milyen erős kötelék alakulhat ki ember és ló között. A látványos bemutatók mellett megtartották a Székelyföldi kettes fogathajtó kupát, illetve a munkalovak versenyét. A második napot lovasszínház zárta.

Ismét versengtek a polgármesterek
Vasárnap tornával indult a nap, majd ismét sok érdekesség várta a népes közönséget: szekeresek versenyeztek, lovasíjász-bemutató volt, valamint galambröptetés és siklóernyős bemutató. Akárcsak a lovas ünnep előző kiadásain, idén is nagy érdeklődésre tartott számot a polgármesterek csatája, mely ezúttal is fogathajtásból és ügyességi próbákból állt. A nézők örömére, nem volt egyszerű dolguk a politikusoknak, de mindenki tisztességgel helytállt. Végül harmadik lett Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere, a második helyet Bege László, Gyergyóalfalu alpolgármestere szerezte meg, s a dobogó legfelső fokára Tánczos Barna szenátor állhatott. A közönség nagy tapssal jutalmazta a résztvevők által futólépésben megtett díszkört is.
A Step Dance Sport Klub meglepetéssel készült ez alkalomra, összes táncosa együtt lépett fel, közel kétszáz gyerek és fiatal táncolt együtt.
Történelmi harci lovasbemutató is szórakoztatta az érdeklődőket, az élethű produkció során azt mutatták be, mi történt a Gyergyói-medencében az 1658-as tatárjáráskor, egyebek mellett házégetés, lányrablás, fosztogatás, s hogyan győzte le a maroknyi székely csapat a tatár sereget Szárhegy határában. Sokan most tudták meg, miért is kapta a Tatárdomb nevet az emlékhely.

Minden korosztály érdeklődéssel követte a lovas programokat. Fotó: Lázár Hajnal

Több ezer látogató a programokon
Az állandó programok közül népszerű volt a gyerekek körében az állatsimogatás és lovaglás, de a Gyergyói-medence utca is sok látogatót vonzott. Gyergyószentmiklós, valamint a környező települések, illetve Csíkszentdomokos mutatkozott be, fényképekkel, érdekességekkel, ízekkel, felhívva a figyelmet a települések értékeire. Emellett több más bemutatkozósátor is volt, például Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Hargita megye Fejlesztési Ügynöksége is bemutatkozott az érdeklődőknek, de volt építészeti és képzőművészeti kiállítás, valamint kézművesvásár.
A XI. Székelyföldi Lovas Ünnep három nap alatt lezajlott kilencven programja több ezer nézőt vonzott, a helybéliek mellett sokan érkeztek a megye és a szomszédos megyék különböző településeiről, de külföldi résztvevők is voltak. Egy Gyergyószentmiklósról elszármazott nő például azt mondta, azért időzítette augusztus utolsó napjaira itthoni látogatását, hogy a lovas ünnepet ne hagyja ki, hiszen különleges hangulata évről évre vonzza.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb