Szőnyeg (helyett hó) alá seperve

117

Egyes vélemények szerint Moszkva télen a legszebb, mert a vastag hótakaró befedi a szemetet. Sosem jártam ott, nem tudom, hogy ez a rossz nyelvek beszéde vagy sem, de minden hóolvadáskor eszembe jut, hogy ha valóban így van, akkor szegény moszkvaiaknak most milyen rossz lehet: elolvad a hó és előbújik téli „vackából” a sok cigarettacsikk, műanyag zacskó, kutyaürülék.
Az utóbbi napokban éppen szezonja volt annak, hogy eszembe jussanak a moszkvaiak. „Önző” módon azonban mégsem sajnálkoztam rajtuk annyit, mint szoktam, mert idén inkább magunkat szántam. Valamiért ezúttal szembetűnőbb, hogy e tekintetben (is) közel vagyunk Moszkvához.
Csíkszeredában a Kossuth utca járdáján sétálva ijesztő mennyiségű cigicsikket láthatunk a hókupacok helyén. Részben talán azért, mert a kocsmákból, éttermekből kitiltott dohányosok ezen a télen már a hótakarót használták hamutárcáknak. Hiszen praktikus: nem gyúlhat meg, és nem is látszik a szemetelés. Legalábbis olvadásig.
A kutyaürülékre már nem találtam magyarázatot. Ha csak valaki vagy valami nem hirdetett versenyt a város legszarosabb utcája címért, akkor nem tudom, hogy idén mitől része ennyire a mindennapoknak a szétmálló ürülékek közti szlalomozás.
Ez a csíkszeredai március nem túl szívderítő. Az utcákon a gödrök miatt felettébb óvatosan kell közlekedni autóval, a járdákon pedig a hó alól előkerült mindenféle ocsmányság miatt a gyalogosnak kell alaposan a lába elé és alá néznie.
Az utakért felelős városvezetés és a tisztaságra fittyet hányó városlakók közben egymást szidják a közösségi oldalakon. A „régebb még ilyen sem volt” és a „mocskos paraszt” színvonalú megjegyzések csörtéi közepette ismét csak azon kesergek, hogy mikor nővünk fel? Mikor vesszük észre, hogy amíg mi magunk nem teszünk a lakóhelyünk tisztaságáért, addig másokat sem vonhatunk érte felelősségre? Mikor jövünk rá, hogy a változást igenis a hétköznapi ember hozhatja el? Van az a módszer, hogy szemetelek, mert a köztisztaságiak dolga úgyis a szemét eltakarítása, de van egy rövidebb út: nem szemetelek. Nem kell aggódni az utcaseprők miatt, ezzel nem vesszük el a munkájukat!

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek