Szomszédok egymás ellen

A döntő a tét

255

Máris elérkeztünk a labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjéhez, amelyen Franciaország és Belgium néz egymással farkasszemet. A sportelemző cégek Belgiumot, míg a fogadóirodák Franciaországot látják a párharc esélyesének. Egy-egy nagy hiányzó viszont lesz mindkét oldalon, akár sorsdöntő is lehet.

Mbappe és de Bruyne a két meghatározó játékos

A legnehezebben megjósolható labdarúgó-világbajnoki elődöntő mérkőzés következik Oroszországban, ahol ma este 21 órától Belgium és Franciaország találkozik egymással. Mindkét gárda remekelt eddig a vébén.

Belgium az új favorit?
Ahogy megszokhattuk, a világbajnokság kezdete óta a különböző sportelemző cégek, illetve fogadóirodák folyamatosan változtatják álláspontjukat a végső győztes kilétét illetően. Még a torna elején Brazília volt a favorit, Németországot, Spanyolországot, Franciaországot és Argentínát megelőzve. Őket követte Belgium a hatodik helyen. Az elődöntőben viszont a hat felsorolt csapat között csupán Franciaország és Belgium van ott, akik egymás ellen is fognak játszani.
A Gracenote sportelemző szekciója szerint Brazília kiejtése után Belgium válogatottja lépett elő a legnagyobb favoritnak. A tegnap közzétett elemzés szerint a Vörös Ördögöknek 30 százalék az esélyük, hogy vasárnap a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki címért járó trófeát. A cég éppen a belgák elődöntős ellenfelét, az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 29 százalékos győzelmi eséllyel. A Gracenote a legjobb négy másik párharcának résztvevői közül Angliának 24, Horvátországnak 17 százalékot ad a végső diadalra. Mivel a két erősebbnek ítélt csapat éppen egymással találkozik, így a döntőbe jutásra Angliának van a legnagyobb esélye, ugyanis amíg Belgium csak hajszálnyival esélyesebb Franciaországnál, addig az angol–horvát elődöntőben a szigetországiak továbbjutására 56 százalékos esélyt lát a cég. A negyeddöntőket illetően a Gracenote három mérkőzés kimenetelét jól jósolta meg, míg a brazilok kiesését a vb-történelem harmadik legnagyobb meglepetésének nevezte ebben a szakaszban. Amit ennél is váratlanabbnak ítélt, az a bolgárok bravúrja 1994-ben a németek ellen, illetve a chileiek 1962-es sikere a szovjetek felett. A Gracenote a meccsstatisztikák és saját világranglistája alapján valamennyi mérkőzésre megállapítja a százalékos esélyeket, s azt egymilliószor leszimulálja egy program segítségével, így állapítja meg az esélyeket a végső diadalra.
A sportfogadó irodáknál viszont már más a helyzet. Általánosságban véve szoros meccset várnak francia győzelemmel. De hogy mennyire bizonytalanok a fogadóirodák azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy francia győzelemre is 2.5-ös szorzót adnak, míg a belgákra 3-ast. A fogadóirodák oddsmesterei azonban nem várnak gólfesztivált. A gólok számára vonatkozóan a 2.5 gól alatti végeredményre csak 1.60-at fizet, a legalább három gól viszont bőven kettes odds feletti nyereménnyel kecsegtet.

Ki kit pótol?
Mind a két farkasszemet néző válogatottból hiányozni fog a védelem egyik legfontosabb láncszeme. A belgáknál a sárgalapok miatt nem tud játszani a PSG játékosa Meunier, míg a túloldalon a barcelonás Umtiti, aki térdsérülést szenvedett. Mindketten kirobbanthatatlanok voltak a kezdőből, leszámítva mindkét csapat egy-egy tét nélküli csoportmeccsét. Umtiti helyét a védelem tengelyébe Varanevel minden bizonnyal a PSG fiatalja, Kimpembe veszi át, míg Meunierrel kapcsolatban sok a találgatás, hogy a középpályáról visszalépve ki lesz, aki segíti a védekezést. Meunier azért is fontos a belgáknak, hiszen pont ő volt, aki Brazília ellen kivette a játékból Neymart. Az alap felálláson viszont sem Martinez, sem Deschamps az előzetes hírek szerint nem változtat. A belgák maradnak a 3–4–3-as (3–4–2–1 ?), míg a franciák a második csoportmeccstől kezdve jól bevált 4–2–3–1-es taktikánál.
Fentebb vázoltuk, hogy a fogadóirodák kevés gólos meccset sejtenek, bár mindkét oldalon félelmetesen jó játékosok állnak a kapitányok rendelkezésére. Igaz, a kapuban Lloris és Courtois is állja a sarat.
Ami az egymás elleni eredményeket illeti, a két csapat legutóbb 2015 júniusában mérhette össze erejét egy felkészülési meccsen, amelyen 4–3-as belga siker született. A franciáktól Valbuena, Payet és Fekir lőtt gólt, utóbbi most is a keret tagja, míg a belgáktól Fellaini duplázott, és Hazard és a vébékeretből kihagyott Nainggolan szerzett gólt. Ezt a mérkőzést megelőzően volt két 0–0-s találkozó, míg legutóbb a franciák 2004-ben nyertek a szomszédos ország ellen.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.