Szombaton újabb méhésztalálkozó Csíkszeredában: Számba veszik a téli veszteségeket

62

A telelési tapasztalatok és rendellenességek megosztása végett ismét őszinte, nyílt beszélgetésre hívja a méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A szombati egyeztetésre elsősorban a csíki méhészeket várják, de a gyergyói, udvarhelyi kollégáikat is szívesen fogadják.

Első tavaszi átvizsgálás. Képet alkotnak veszteségeikről a méhészek                                          Fotó: Domján Réka

A februárban meghirdetett őszinte, nyílt párbeszéd mentén újabb kötetlen be­szélgetésre hívja a méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A találkozót március 14-én, azaz most szombaton 10 órától Csík­sze­re­dában, a megyeháza márványtermében tartják.
A hétvégi méhésztalálkozó annak az év elején kezdeményezett diskurzussorozatnak a jegyében zajlik, amelyben a helyi méhészek mind a saját méhészetükben észlelt gondokról, mind az ágazatot sújtó problémákról a megoldáskeresés érdekében egymás között köntörfalazás nélkül, őszintén, szépítés nélkül beszélnek. Az első, ilyen jellegű kerekasztal-találkozóra a megyeszékhelyen a Csík térségi méhészek, majd Gyergyószentmiklóson a Gyergyói-medencei méhészek társaságában került sor: akkor a fő beszédtémát a méhcsaládok őszi rejtélyes pusztulása, legyengülése, kaptárelhagyása jelentette. A találkozót kezdeményező méhészegyesület szakemberei ezúttal a teleléssel, a téli veszteségekkel, a méhcsaládok kora tavaszi szokatlan, rendellenes viselkedésével kapcsolatos tapasztalataik megosztására kérik kollégáikat.
– Fontos a teleléssel kapcsolatos észrevételek, szeretnénk tudni, hogy kinél mi történt. Ugyanakkor érzik a tavaszt a méhek, megindultak a családok, de e téren is történtek szokatlan dolgok. Az egyik méhészkolléga panaszolta, hogy betelelt állományából két erős család esetében is kaptárelhagyást észlelt. Elhordtak már egy cukorlepényt, és utána tűntek el, ami rendkívül szokatlan. De ugyanilyen jelenséget több méhésztől is hallottam már – érzékeltette lapunknak egy konkrét példán keresztül Zöldi István, a megyei méhészegyesület vezetőtanácsának tagja azt, hogy miért is fontos összegyűlniük és közös ügyeikről őszintén beszélgetniük a térség méhészeinek. Az összejövetelen a tavaszi kezelésekre, az aktuális méhegészségügyi tenni- és tudnivalókra is kitérnek: a nozéma ellen ajánlott a kezelés, akkor is, ha a család tünetmentes.
A méhészszakember lapunknak leszögezte: a szombati csíkszeredai találkozóra elsősorban a Csík térségi méhészeket várják, ám a rendezvény ajtaja nincs bezárva a gyergyói és az udvarhelyszéki méhészek előtt sem.
– Nyílt, kötetlen beszélgetésről van szó. Bárki jöhet, aki méhekkel, méhészettel foglalkozik. Mindenkit arra kérünk, aki eljön, hogy őszintén mondja el tapasztalatait. Szóba jöhetnek méhészetlátogatások is, ahol a méhészek élőben mutathatják meg, hogy az állományukkal mi történt – hangsúlyozta Zöldi István.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek