Szolidaritáson alapuló támogatás bajba jutott családoknak

Újrakezdés a Nőileggel

25

A Nőileg – szoros együttműködésben a Gyulafehérvári Caritassal és a Mutass jó példát! program példaképeivel – Újrakezdés elnevezéssel indítja útjára segítő programját. A projekt azokra az erdélyi családokra fókuszál, akiknek a világjárvány komoly megélhetési problémákat okoz, akiknek sürgős, áthidaló megoldásokra van szükségük a mindennapok gondjainak enyhítésére.

Jó példából szerencsére bőven akad

Erdély egyetlen magyar nyelvű női magazinjának 2017 áprilisa és 2018 áprilisa között futott a Mutass jó példát! programja, amely olvasói jelölések alapján kereste és találta meg Erdély minden megyéjében azokat a személyeket, akik sokat tesznek közösségükért, akikre büszkének lehet lenni, akik példaképek lehetnek. Sebestyén Kinga, a lap alapítója, főszerkesztője elmondta, hogy idén – valamilyen más formában – mindenképp újra el szerette volna indítani a programot, de közbejött a koronavírus-járvány.

Átmeneti segítség
A kezdeményezés fókuszában azok a családok állnak, akiket a járvány nehéz anyagi helyzetbe taszított.
– Azokat szeretnénk átmenetileg segíteni, akik számára egy fél évre szóló támogatás is sokat jelenthet a talpraállásban, az újrakezdésben – mondta Sebestyén Kinga. A program szociális hátterét és adminisztrációját a segítségnyújtásban évtizedes tapasztalattal bíró Gyulafehérvári Caritas biztosítja. Ugyanakkor az erdélyi régióikban kiváló helyismerettel és kapcsolati hálóval rendelkező korábbi Nőileg-példaképek abban segítenek, hogy minél több emberhez jusson el a pályázási és támogatási lehetőség híre, és a leginkább rászoruló családok kapjanak információt az Újrakezdés akcióról.
– A szükségállapot idején, a bezártságban jött ez az ötlet, amely a jelenlegi helyzetre reagál. Most úgy mutathatunk jó példát, ha adakozunk – jegyezte meg Sebestyén Kinga. Adakozásra hívják tehát a Nőileg olvasóit: azokat a vállalkozókat, családokat és magánszemélyeket szólítják meg, akik úgy érzik, hogy fél éven át tudnak havi 500 lejt áldozni arra, hogy bajba jutott erdélyi családokat támogassanak. A Nőileg és partnerszervezete, a Gyulafehérvári Caritas célkitűzése legalább 50 erdélyi család féléves támogatása.

Bárki segíthet
A segítség igénybevételére jelentkezni is lehet, illetve jelölni is, ha környezetünkben ismerünk olyan családokat, akik bajba jutottak. A leginkább támogatásra szorulók sorrendjét a Mutass jó példát! program révén megismert, régiójukban közismert és elismert közösségszervezők, pedagógusok és civil szervezeti vezetők, valamint az akció partnerei állítják fel, objektív pontrendszer alapján, külön-külön kiválasztva a leginkább rászorulókat a magyarok által lakott erdélyi megyékből (Hargita, Maros, Kovászna, Bihar, Kolozs, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Arad, Temes, Szilágy, Máramaros, Beszterce-Naszód és Szatmár).
Az adományozás, jelentkezés, jelölés és az egész akció kapcsán minden információt megtalálnak az érdeklődők a noileg.ro oldalon, illetve a Caritas munkatársainak is feltehetik kérdéseiket az érdeklődők az mjp@caritas-ab.ro e-mail-címen. Adakozni online lehet a honlapon megadott számlaszámon.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.