szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szolgálati lakás orvosok és művészek számára

Szolgálati lakásokat adtak át tegnap Gyer­gyó­szentmiklóson orvosok és művészek számára a Studium Prospero Alapítvány jóvoltából, a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Egy hónapon belül két család foglalhatja el a komfortos lakásokat.

Komfortos lakásokat adtak át, orvosok és művészek költözhetnek be Fotók: Lázár Hajnal

Az elmúlt hónapokban épült fel az a ház a gyer­gyó­szent­miklósi Szurokfőző utcában, mely orvos és művész szolgálati lakásként szolgál majd. Az építtető marosvásárhelyi székhelyű Studium Prospero Alapítvány tegnap tartotta a lakások avatóünnepségét. A rendezvényen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Beszédében elmondta, a Studium Prospero Alapítvány kettős célja a fiatal orvosok és művészek szülőföldön tartása.
– Nagy szükség van a magyar értelmiségre, a magyar orvosokra, akik magyarul gyógyítják a magyar anyanyelvű betegeket – fogalmazott. A szolgálati lakások építésének alapgondolata az, hogy ha sikerül olyan lakást biztosítani a pályakezdőnek, ahol családdal letelepedhet, akkor remélhetőleg itt maradnak. Az eddig épített lakások esetében és Gyer­gyószentmiklóson is azt tapasztalta, minőségi munkát végeztek, mellyel elégedett lehet majd a beköltöző. – Tanúi lehetünk a fejlődésnek és annak, hogy a közösség élni akar – hangsúlyozta.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke arról beszélt, hogy a lakhatási feltételek biztosításával vonzóbbá tehetjük vidékünket a fiatal orvosok számára.
– Remélem, híre megy, hogy Gyergyóban megbecsülik az orvosokat – fogalmazott Barti, s azon reményének is hangot adott, hogy a jövőben további szolgálati lakások építésére is sor kerülhet.
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, hálával és köszönettel tartozik az erdélyi magyarság a magyar kormánynak, mert „kéréseink meghallgatásra találnak”. Dr. Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke azt mondta, a lakhatási támogatás révén 1998 óta több mint háromszáz családnak segítettek, hogy a szülőföldjükön maradjanak.

– Hálózatot építünk, a megmaradás hálózatát, kőről kőre – fogalmazott Vass Levente. Hozzátette, az új épület szomszédságában van még hely újabb ház számára, amennyiben igény lesz rá a jövőben. Az ügyvezető elnök beszélt arról is, hogy rezidens-szaknévsorral siet az alapítvány a városvezetők és kórházigazgatók segítségére, hogy tudják, kik azok a fiatal orvosok, akiket érdemes hazacsábítani. Megjegyezte, jelenleg 13 rezidens orvos van Marosvásárhelyen, akik Gyergyószentmiklóson érettségiztek, s a közösségnek nagy hasznára válna, ha mindannyian hazajönnének és itt dolgoznának. A két lakás hasznos felülete 115 négyzetméter, a lakrészek nappalival, két hálószobával, fürdőszobával rendelkeznek, illetve bútorral és elektronikai eszközökkel felszerelt konyhával. A lakások nyújtotta komfort mellett 3000 m² kert, csendes környezet és festői kilátás előnyeit is élvezhetik majd a beköltöző orvosok, művészek. Ferenczy István kórházigazgató a Hargita Népe kérdésére elmondta, nagy lehetőség a gyergyószentmiklósi kórház számára, hogy szolgálati lakást kínálhatnak a fiatal orvosoknak és családjaiknak, azt remélik, így könnyebb lesz majd meggyőzni a pályakezdőket, hogy egy kisváros kórházában dolgozzanak. Megjegyezte, egyelőre nem lehet tudni, kik vehetik birtokukba a lakásokat, ugyanis az érdeklődők közül pályázat útján választják majd ki azokat, akik beköltözhetnek.
A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával a Studium Alapítvány összkomfortos lakásokkal igyekszik a fiatal orvosok és művészek segítségére lenni. Marosvásárhelyen szakkollégiumot építettek, valamint tanári lakásokat, orvosok és művészek számára pedig több településen is építettek szolgálati lakásokat. Sepsiszentgyörgyön 2015 novembere óta biztosítanak lakhatási támogatást orvosoknak. Szatmárnémetiben 2017 augusztusában bocsátották a közösség rendelkezésére az orvosi és művészi szolgálati lakásokat. Csíkszeredában szintén orvosok és művészek használhatják az alapítvány által építtetett szolgálati lakásokat, melyek 2018 végére készültek el. A Szilágyság Zilah–Kraszna–Szilágysomlyó térségében dolgozó családorvosok, más szakorvosok, gyógyszerészek közösségét szolgálja a Krasznán idén átadott családi ház. A Gyergyószentmiklóson most átadott épület mellett orvosok számára épül szolgálati lakás Borszéken, melynek alapkőletéte­lét szintén tegnap tartották meg. Nagymedeséren pedig közösségépítő műhelyt építenek.

A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával a Studium Alapítvány összkomfortos lakásokkal igyekszik a fiatal orvosok és művészek segítségére lenni. Marosvásárhelyen szakkollégiumot építettek, valamint tanári lakásokat, orvosok és művészek számára pedig több településen is építettek szolgálati lakásokat. Sepsiszentgyörgyön 2015 novembere óta biztosítanak lakhatási támogatást orvosoknak. Szatmárnémetiben 2017 augusztusában bocsátották a közösség rendelkezésére az orvosi és művészi szolgálati lakásokat. Csíkszeredában szintén orvosok és művészek használhatják az alapítvány által építtetett szolgálati lakásokat, melyek 2018 végére készültek el. A Szilágyság Zilah–Kraszna–Szilágysomlyó térségében dolgozó családorvosok, más szakorvosok, gyógyszerészek közösségét szolgálja a Krasznán idén átadott családi ház. A Gyergyószentmiklóson most átadott épület mellett orvosok számára épül szolgálati lakás Borszéken, melynek alapkőletételét szintén tegnap tartották meg. Nagymedeséren pedig közösségépítő műhelyt építenek.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb