Szőcs Mihály mérnök-közgazdászra emlékezünk

91

Szőcs Mihály 1943. február 2-án született Szentegyházán. Elemi iskoláit szülőhelyén, középiskolai tanulmányait Szé­kely­udvarhelyen végezte, majd a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán (1961–1967) és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági Karán (1975–1980) diplomázott.
A reáltudományok iránti érdeklődése már középiskolai tanulmányai alatt megnyilvánult. Mint kisegítőtanár tűnt fel diáktársai körében, magával ragadta tanárait Mátéffy Bélát, Rafain Dezsőt és másokat. A Kolozsvári Építészeti Karon Szőcs Mihály lett a „nagyoktató”, akár Gobes statikáját, Jucan szilárdságtanát, vagy Mihăilescu építészeti specialitását kellett megértetni a hallgatósággal vagy a mérnökökkel. A nagy építészeti megoldásokhoz a tanárai Mihály kiváló matematikai tudását és meglátásait gyümölcsöztették. Már ötödéves hallgatóként Mihăilescu mellett tanársegédként tanult és tanított. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem matematikusaival munkakapcsolatot tartott: Balázs Márton, Kolumbán József, Ney András matematikai analízisét felhasználta a statikai számításaiban, hasonlóképpen Szilágyi Pál differenciálegyenleteit és Orbán Béla geometriáját is. Szőcs Mihály alapszámításai és megoldásai alapján alkalmazták elsőként Romániában az „előrefeszített betonelemek” technológiáját már 1965-től, amikor még egyetemi hallgató volt. Ennek a technológiának az alapszámításait 1965 nyarán végezte, amikor nővérünk, Szőcs Margit volt a nagyszámítások mestere, aki egyedül volt képes fejben háromjegyű számot összeszorozni háromjegyű számmal, ceruza és papír nélkül. Így lehetett csak több ezer egységet kiszámítani integrálokhoz és differenciálegyenletekhez modern eszközök nélkül.
Jóllehet Mihály tudományra született, építészmérnökként dolgozott a Brassói Ipari Építkezési Vállalatnál, a Csíkszeredai Fejlesztési Banknál és az Astra Biztosítótársaságnál igazgatói minőségben.
Munkája nyomán maradandó hírességek születtek. Megvalósított tervei ma is szolgálják az embert. Kegyetlen betegségében neje és gyerekei voltak fáradhatatlan őrangyalai.
Szőcs Mihály 2018. február 3-án halt meg a Gyergyó­szent­miklósi Öregotthonban, amelyet Ő tervezett.

Szőcs István, Kolozsvár

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek