Szőcs Margitra emlékezünk

156

Szőcs Margit 1938. február 5-én született Szentegyházán. Elemi iskoláit 1945–1952 között szülőfalujában, a középiskolát 1952–1955 között pedig Székely­ud­var­helyen végezte. A kiváló tanulót a kommunisták kidobták „kizsákmányoló” származása okán, meghamisítván az osztályzatait. Csak titokban érettségizhetett. Gim­na­zista korában megtanulta a román, a francia és a német nyelvet. Kiváló matematikus volt és jól ismerte a magyar irodalmat. Ő írt a legszebben, felolvasói és versmondó tehetsége csodálatba ejtette hallgatóit, de valójában a számtan világában talált igazi otthonra.
1955–1958 között elvégezte Brassóban a Könyvelési Főiskolát. Főkönyvelő volt a Hargita megyei szövetkezetek rendszerében az 1959–1990 közötti időszakban. Jóllehet soha nem volt tagja a Román Kommunista Pártnak, kiváló munkásságáért megkapta a Munkaérdemrend I. fokozatát és nemzetgyűlési képviselő volt 5 éven át. Gyors számításaival csodálatba ejtette mindazokat, akik ismerték, ugyanis háromjegyű számot szorzott össze háromjegyű számmal hihetetlen gyorsasággal, fejben, ceruza és papír nélkül, az összeadást pedig egyszerre a teljes számegységgel végezte, és nem egyenként, jobbról balra haladva. Bárhol megfordult, szépségéért „miss”-nek becézték. Nagy méltósággal tartotta távol magától rajongóit. 41 éves korában ment férjhez Gáspár Imréhez Székelyudvarhelyre.
Talán a főkönyvelői munka pontos és idegölő harminc éve, de főleg a gyerekkori és iskolai idők szomorú tapasztalatai, a kommunisták részéről ért megvetettség, a meggyalázás kiábrándította, és 1990-ben nyugállományba vonult. Nagy szeretettel és odafigyeléssel lett szüleink istápolója már 1983-tól, amikor családomat a kommunisták kidobták Szentegyházáról, Hargita megyéből. Édesanyánk halála (1990) után édesapánkat felügyelte haláláig (1999), majd egyedül irányította gazdaságát. Lelkesedéssel ragaszkodott szülei­hez, gyermekeimhez és nejemhez, Szőcs Kovács Katalinhoz. Amikor építettem a szüleink házát, Margit volt egyedüli segítségem a Berényi út 14. szám alatt. Az Ifjúság utcai 6. szám alatti nagy kőház társépítője volt családom és szüleink mellett. Szőcs Margitot, a nagyszerű embert hirdeti a dombormű, mely Szentegyházán a Berényi Margit út 14. szám alatti házon áll, amelyben született.

Testvére, Szőcs István professzor, Kolozsvár

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek