Szociális vállalkozást indítottak Ábránfalván

76

Hátrányos helyzetű embereket foglalkoztat az a műhely, amelyet a Székelyudvarhelytől 13 kilométerre, de a főbb útvonalaktól viszonylag távol fekvő, lassan elnéptelenedő Ábránfalván hoztak létre. Az európai uniós finanszírozású projekt egyik fő célja: közösséget építeni, helyi kezdeményezéseket segíteni és fenntartani.

Műhelyavató Ábránfalván. Társadalmi vállalkozás Fotó: Asztalos Ágnes
Műhelyavató Ábránfalván. Társadalmi vállalkozás Fotó: Asztalos Ágnes

Az ábránfalvi Fény Szociális Egyesület tegnap adta át az Integrált Támogatás a Szociális Gazdasági Struktúrák számára (SISES) nevű projekt keretén belül, az Európai Unió finanszírozásával létrehozott kis műhelyt, ahol két-három héten belül be is indul a munka. Az egyesület népszerűsíteni kívánja a társadalmi vállalkozási formát, segítve ezáltal a helyi kezdeményezéseket, és szeretne hozzájárulni a falu közösségi életéhez is. Egyelőre hat új munkahelyet teremtett, fő tevékenysége fém postaládák készítése, de a tervek között szerepel a termékkínálat bővítése is.
A SISES-projekt a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért által jött létre, partnerségben a kolozsvári Közpolitikai Központtal (CENPO) és a temesvári NESsT Alapítvánnyal. A projekt fő célkitűzése egy újszerű, életképes modell kifejlesztése az Északnyugati, Nyugati és Központi Fejlesztési Régióban élő hátrányos helyzetű emberek számára, amely képes alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez.
Maga a tevékenység március óta zajlik, nagyobbrészt a főpályázó, a Civitas Alapítvány által működtetett, hátrányos fiatalok gondozásával foglalkozó hálózatból kerültek ki azok a személyek, akik már dolgoznak, de van köztük hajléktalan személy is. Nagy hangsúlyt fektettek a szakképzésre is. Az ábránfalvi műhelybe már megérkeztek a gépek és berendezések, eddig egy udvarhelyi helyszínen folyt a munka.
A műhely munkahely és menedék egyben, a kezdeményezés feltételeket biztosít ahhoz, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatottsága növekedjen. A fiatalok itt odafigyelést, megbecsülést kapnak, és hosszú távon akár életet hozhatnak abba a faluba, amelynek állandó lakosa jelenleg mintegy tíz főre tehető – mondta el a helyi kedvezményezett, a Fény Szociális Egyesület vezetője, Forró László.
A projekt részeként az ábránfalvi műhely mellett Hargita megyében még Csíkbánkfalván indítottak el hasonló jellegű tevékenységet.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek