Szobrot avatnak a Székely Hadosztály emlékére

85

Az első világháborúban az újonnan megnyílt keleti frontra vezényelt Székely Hadosztálynak állítanak emlékművet Csíksomlyón, a Fodor Ház udvarán a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kezdeményezésére. Románia hadba lépésének századik évfordulóján Csíkszeredában több rendezvénnyel is emlékeznek a jövő hétvégén, ennek egyik mozzanata lesz az emlékmű felavatása szeptember 10-én, délelőtt 11 órától.

olthid_uuuujjjjjjj

A kőből faragott domborműves szoborcsoport ter­vét a marossárpataki Miholcsa József szobrászművész készítette, az alakokat pedig a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter Levente faragta ki. Az alkotás alapanyaga a sep­sibükszádi kőbányából származik. Tegnapi ottjártunkkor a munkások éppen befejezték a legnehezebb elemek helyreillesztését, Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagja pedig elmondta, hogy az egyes alakok mit jelképeznek.
– A két hátsó alak, a zászlós és a kürtös katona azért nem egész alakosak, mert az alkotás többek között annak is emléket állít, hogy a Székely Hadosztály katonáinak a hegyekben, sziklák között kellett rejtőzködniük, ezért deréktájban úgymond félbevágták az alakokat. A központi egész alakos katona egy fokossal a kezében látható. Ez azt jelképezi, hogy a hadosztály lőszerhiánnyal is küszködött, ezért minden lehetséges fegyverrel harcoltak és védték otthonukat – ismertette a nagyjából már elkészült emlékmű részleteit a huszáregyesületi tag.
Az egész alakot formáló központi oszlopon egy szárnyait összecsukva tartó koronás turulmadár is látható, amely fejét hátrafordítva a két, sziklák között megbújó székely harcosra tekint. A turul a jelképes hármas halmon ül majd. A Fodor Ház kertjét az út felől megnyitják, és az előtte folyó patakon keresztül hidat is építenek, amelyen keresztül megközelíthetjük a műalkotást. A szoborcsoport környékét a jövőben parkosítják. A szoborcsoportra három emléktáblát is felszegeznek majd, amelyek az 1916. augusztus 27-én éjszaka Erdélybe bevonuló, túlerőben lévő román hadsereg ellen harcoló egyes székely alakulatoknak állítanak emléket.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.