Szobrot állítottak az egykori kórházigazgatónak

Dr. Imreh Domokos emlékezete

99

Dr. Imreh Domokos egykori kórházigazgató szobrát avatták fel tegnap délelőtt a városi kórház nemrég felújított parkjában. Zavaczki Walter szobrászművész alkotása állít emléket az egykori orvos nagyságának.

A kórházigazgató és a polgármester leleplezi a szobrot Fotó: Nagyálmos Ildikó

Lukács Antal, a székely­ud­varhelyi kórház menedzser-igazgatója üdvözölte a nagyrészt orvosokból és kórházi munkatársakból álló egybegyűlteket a fül-orr-gégészetnek helyet adó impozáns épület előtt, ahol helyet kapott a szobor is. Ünnepi beszédét az elmúlt években történt megvalósítások ismertetésével indította, majd a változásról beszélt, arról, hogy sorsfordító pillanatokat élünk, amikor minden változik, a hagyományok, erkölcsi törvények… „Néha egy erős jellemnek, egy egyéniségnek sikerül, hogy az erkölcsi elvárásokat gyakorlatba is ültesse. Imreh Domokos is ilyen ember volt, akinek sikerült mindezt megvalósítani. Emberi kötelességünk és feladatunk megemlékezni elődeinkről, akik példaképek, sokat tettek a fejlődésért és emberségről adtak tanúbizonyságot” – mondta Lu-
kács Antal. Hozzátette: Imreh volt az első igazgató, aki nemcsak jó gazdaként vezette a kórházat, de telekbővítésben is gondolkodott, sőt kórházi kertészt is alkalmazott.
Gálfi Árpád polgármester Imreh Domokos életútját elevenítette fel: „A századfordulón a tizennégy éve álló kórházba az akkor harmincéves kolozsvári tanársegédet, dr. Imreh Domokost hívták. Imreh tehát nem volt kórházalapító, de az udvarhelyi kórházat harminc éven keresztül vezette, ezalatt lezajlott az első világháború és az impériumváltás. Ekkoriban még nem voltak elkülönített osztályok az intézményben, tulajdonképpen sebészeti ellátás folyt, az emeleten voltak a kórtermek és a műtő. Imreh Domokos a kor követelményeinek megfelelően fejlesztette a kórházat, ekkor épültek ki az intézmény első vízvezetékei, a WC-k, a villanyvilágítás. Ebben az időben épült a kórház főépülete előtt ma is álló vaskerítés, a dokumentumok szerint 2600 koronába került. Az impériumváltáskor Imreh Domokos megmaradt igazgatónak, mert akkoriban nem volt más orvos a városban, egyszerűen nem tudta eltávolítani az új hatalom. Az 1930-as évek közepén nyugdíjba vonult dr. Imreh Domokos 1938-ban építtette fel a Székelytámadt vár szomszédságában ma is álló épületet: a magánkórház a harmincas évek végén, illetve a negyvenes évek elején szanatóriumként szolgálta a város lakosságát” – részletezte az orvos-igazgató életútját.
Zavaczki Walter alkotása kapcsán elmondta, amikor személyről mintázza a szobrot, igyekszik az illető igazi értékeit belevinni a vonásokba. A szobor öttonnás dévai andezitből készült, amelyből másfél-két tonnát lefaragott a művész.
Az ünnepségen részt vett Imreh Domokos testvérének Kanadába elszármazott unokája is.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek