Szobrot állítottak a művésznek

Márton Ferenc bronzba öntve

712

Márton Ferenc festőművésznek, a falu jeles szülöttének állított szobrot Csíkszentgyörgy önkormányzata. Sárpátki Zoltán szobrászművész alkotását vasárnap, november 11-én leplezték le.

Régi tartozását törleszti a község. Főhajtás a művész emléke előtt Fotó: Kristó Róbert

Sárpátki Zoltán szobrászművész a csíkszentgyörgyi önkormányzat felkérésére tavaly mintázta meg Márton Ferenc alakját.
– Nem volt egyszerű dolgom, mert művészembereket még nem mintáztam meg. Tudatosan kicsit szabadabban dolgoztam, persze, az anatómiai követelményeket és Márton Ferenc karakterét szem előtt tartva, és figyelembe véve, hogy ő is, akárcsak én, alkotó ember volt, festőművész, szobrász és építész egy személyben, akinek hitvallása volt, nem hivatása – fejtette ki Sárpátki.
A szobrászművész elmondta, hogy Márton Ferenc alakjának megmintázásához nem csak fényképekből dokumentálódott, ugyanis ő készítette azt a halottimaszk-másolatot, amely a csíkszentgyörgyi Márton Ferenc emlékszobában található, és amely a művész eredeti halotti maszkjának alapján készült, így tulajdonképpen három dimenzióban látta a megmintázandó karaktert.
Az érett művészt ábrázoló mellszobor 70 cm magas, Sántha Csaba szobrászművész öntötte bronzba. A kőtalapzatot a gyergyószentmiklósi CONMAR Kft. készítette világosszürke andezitből Both András építész tervei alapján. Az alkotást a csíkszentgyörgyi művelődési ház előtti parkban helyezték el.
Az avatóünnepségen beszédet mondott és az alkotó életművét méltatta György József polgármester, Szabó András muzeológus, Márton Ferenc életművének kutatója, és Czikó Gergely nyugalmazott tanár, az emlékápolás egyik élenjárója.
Az 1884-ben Csíkszent­györ­gyön született és 1940-ben Budapesten elhunyt Márton Ferenc festő, grafikus, szobrász, építész és bélyegtervező emlékszobáját néhány hónappal ezelőtt avatták fel a szülőfaluban.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek