Szívvel készítették a kenyeret

38

Nyolc résztvevőnek szervezett egynapos kenyérsütő tan­fo­lya­­mot a Gyulafehérvári Ca­ri­tas vidékfejlesztési részlege Gyer­­gyószentmiklóson. A szer­vezet gyergyószentmiklósi köz­pontjának udvarán tartott esemény már a reggeli órában elkez­dődött, a jelentkezőket a három­kúti Nagy Erzsébet vezette be a kenyérsütés rejtelmeibe.

kenyer
Nem ördöngös dolog a kényérsütés

 

 

 

 

 

 

 

Olyan képzést igyekeztünk létrehozni, ahol nem elméleti, hanem sokkal inkább gyakorlati ismereteket szerezhetnek a résztvevők – fogalmazott lapunknak Kémenes László szervező, projektfelelős, hozzátéve: azt tartják a legfontosabbnak, hogy a tanfolyamon „liszttel és szívvel készítsék el a kenyereket, hisz aki egy kicsit a szívét nem teszi bele, már nem lesz olyan jó a végtermék”.
A reggeltől délutánig tartó foglalkozáson, a kovászolástól kezdve a dagasztáson át egészen a kemencébe helyezésig mindent megtanulhattak a gyergyószentmiklósi, balánbányai és csíkszeredai résztvevők. Kémenes László rámutatott: a reformkonyhát is igyekeztek megcélozni a programmal, hogy a jelentkezők ne csak kemencében, hanem az otthoni sütőben is ínyük szerint süthessenek kenyeret.
A résztvevők mindent saját kezűleg végeztek, ők dagasztották a tésztát, mozdulataikat pedig a háromkúti Nagy Erzsike néni figyelte gondosan, ha pedig szükséges volt, segítő kezet is nyújtott. Lapunknak elmondta, otthon náluk szinte minden háztartásban sütnek kenyeret, ő is kislánykorában tanulta az édesanyjától. Mint közölte, a tészta állagára és a kemencehevítés mértékére is nagyon kell figyelni, de nem ördöngös dolog a kenyérsütés, egy kis akaraterővel bárki megtanulhatja.
A nap végén mindenki kapott egy tanúsítványt, amely megerősítette a képzés elvégzését, ugyanakkor a saját kezűleg készített kenyeret is hazavihették. A részvételi díj 110 lejbe került, amely többek között a szükséges alapanyagokat és az is ebédet tartalmazta.
Legközelebb augusztus 13-án, szombaton lesz kenyérsütőképzés a Caritas gyergyószentmiklósi központjánál, amelyre már most is várják a jelentkezőket.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.