Szívünkben zarándokoljunk!

A pünkösdi ünnep programjáról

53

Az idei pünkösd más lesz, mint a megszokott tömegeket vonzó eddigi pünkösdi ünnepségek, idén a szervezők arra kérnek, hogy szívünkben zarándokoljunk, otthonainkból követve a búcsús szentmisék élő közvetítéseit.

Csíksomlyó várja a híveket. Idén másként                                                                               Fotó: László F. Csaba

Amint már beszámoltunk róla, a csíksomlyói Mária-kegyhely őrei, az erdélyi ferencesek év elejétől készülnek az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepére, a világjárvány következtében hozott egészségügyi előírások azonban nem teszik lehetővé az idei tömeges zarándoklatokat, csoportos gyülekezést. Emiatt Urbán Erik, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a szervezők nevében továbbra is arra kéri a zarándok testvéreket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi programba, a média élő közvetítései által. A hívek a liturgiák alatt gyújtsanak gyertyát otthonaikban és Csíksomlyóval kapcsolatos kegytárgyaikkal teremtsenek ünnepi hangulatot.

A búcsú programja
A csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilikából pünkösd ünnepén, pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn követhetjük az élő közvetítéseket, amelyek a www.csiksomlyo.ro honlapról, vagy a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazásról is elérhetők lesznek.
Holnap 18 órától tartják a nyitószentmisét, amelyet 22.00 óráig virrasztás követ. Pünkösdszombaton 10 órától élő bejelentkezések lesznek a csíksomlyói kegyhely honlapján, segítve a mélyebb bekapcsolódást a későbbi ünnepi szentmisébe, amely 12.30-kor kezdődik a kegytemplomban.
Az ünnepi szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely érsek mutatja be, ezt élőben a Duna TV, az Erdélyi Mária rádió is közvetíti, továbbá a hívek a kegyhely honlapján és a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazásról is bekapcsolódhatnak ezen liturgiába. A lelki bekapcsolódást az ünnepi szentmisébe segíti az ez alkalomra összeállított programfüzet is, amely PDF formátumban letölthető a kegyhely honlapjáról, Facebook-oldaláról, illetve a Hargita Népe honlapjáról is, valamint lapozható formában a https://issuu.com/ofmsajto/docs/programfuzet_punkosd_2020 linkre kattintva. A programfüzet tartalmazza az ünnepi szentmise olvasmányait, evangéliumát, könyörgéseit, imáit és énekeit. A pünkösdvasárnapi 10.30-kor kezdődő szentmise ugyancsak a kegyhely honlapján lesz közvetítve. Pünkösdhétfőn továbbá megemlékező szentmisét tartanak 10.30-tól Ferenc pápa egy évvel ezelőtti csíksomlyói látogatásáról. Akárcsak szombaton, a szentmisét Nm. és Ft. Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora celebrálja.
– A kegytemplom nyitva lesz napközben, kivéve a szentmisék alatt, illetve az ünnepi szentmise előtt 2 órával. Az előírások szerint 16 személynél többen egy időben nem tartózkodhatnak a kegytemplomban, s az idelátogatók mindenképp tartsák be a járvány terjedését akadályozó előírásokat (maszk viselése a zárt helyeken, gyakori kézmosás, szükséges távolságtartás), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására. Amikor a járványidőszak lejár, az újabb rendeletek értelmében lehetőség szerint keressék majd fel kegyhelyünket, bekapcsolódva a későbbi búcsúkba, elsőszombati Mária-köszöntőkbe – kéri Urbán Erik.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.