Szintugrást ígér a Borszék Bogrács Feszt

Többnemzetiségű gasztro- és művészeti fesztivál

169

Közösségépítő és mentalitásváltó energiákkal készül különleges rendezvénysorozatra egy román–magyar csapat Borszéken: a Borszék Bogrács Feszt premierjére. A Multietnikus művészeti és kulináris világok fesztiválja műfaji megnevezést viselő programsorozat nívóját nemcsak az garantálja, hogy stratégiai partnerük a bukaresti Balassi Intézet, hanem a számos környezetvédelmi és outdoor-programmal is szolgáló esemény esti koncertfellépői is. A július 13–15-i hétvégét érdemes már most följegyezni a naptárba!

Noha a bográcsfesztiválról a szokásos fesztivál-főzőcskézésre asszociálunk, a Borszék Bogrács Feszt (Ceaun Borsec Festival) ennél sokkal összetettebb koncepciót tálal. A főleg filmes projektjeiről ismert Secvențe Kulturális Egyesület és a Papa la Sanyi kulináris brand által szervezett esemény nem jelent mást, mint műhelyekkel, versenyekkel, bemutatókkal, táncokkal, fotókiállításokkal, filmvetítésekkel, koncertekkel tarkított három napot, amelyen ízvilágával vesz részt vesz mintegy tíz meghívott kisebbség. A Hargita Népe ugyanakkor megtudta az immár végleges nyolc zenei fellépő névsorát is: One More Minute, Timpuri Noi, Égvilág, Fanfara Transilvania, Bosquito, Anna and The Band, Mircea Vintilă, Nightlosers, Fanfara Papai, valamint , Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes – utóbbi a bukaresti kulturális intézet meghívottjaként. Ugyancsak az intézet biztosítja a Testről és lélekről című filmalkotás vetítését, de egy régi, borszéki képekből készült különleges fényképkiállítást is – tudtuk meg Kósa András igazgatótól.

Fellendítenék a fürdővárost
– Mivel már van tapasztalatom multietnikus fesztiválokkal, úgy véltem, egy nagyléptékű kulturális esemény megszervezése lehetőséget ad a közösségnek és a vezető rétegnek együttműködni, és hozzájárulni a festői városka fellendítéséhez – véli a szervezők közül a szászrégeni születésű, nemrégiben Borszékre költözött Alexandru Pădurean, a Papa la Sanyi brand tulajdonosa, aki az Az vagy, amit megeszel projekt menedzsereként is ismert.
Mint elmondta, a rendezvénysorozatot négy panelben építették fel: Művelődés és kultúra, Turizmus és egészség (beleértve a környezetvédelmet is), Kulináris világok és Film–fotó–koncert. A sűrű kínálatból nem maradnak el a közönség számára is nyitott főzőversenyek és kulináris bemutatók, sőt a sportversenyek sem – utóbbinál számos, országos szakmai partnerrel működnek együtt.
A rendezvényről a facebook/CeaunBorsecFestival kétnyelvű oldalon folyamatosan friss információkkal szolgál a szakemberekből és lelkes fiatalokból összeállt csapat, ugyanitt önkéntesek jelentkezését is várják július 1-jéig, valamint a széles kínálatú műhelyeket is bemutatják a részletes programmal együtt.
A jobbára önerőből szervezett kulináris, kulturális, zenei és sporttapasztalatokat ötvöző fesztivál a résztvevőknek a szervezési megoldásokban is sok újdonságot kínál majd.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.