SzinTen tartanak

Folytatódik a színházi nevelési program Székelyudvarhelyen

28

Bő két éve indult, most már biztos szintre érkezett és remélhetőleg színen is marad a Tomcsa Sándor Színház fiatalokat megszólító színházi nevelési programja. Számukra ez egy jó lehetőség keretbe helyezni a színházi élményt, önálló gondolatokat megfogalmazni a látottak kapcsán, és – talán ez a legfontosabb – tartósan beleszeretni a színházba.

SzinT – színházi nevelési program. Nevet is kapott mostanra a P. Fincziski Andrea színművész által elindított kezdeményezés, amely más színházak jó gyakorlatára alapozva a középiskolásokat szólítja meg. Azzal a céllal zajlik, hogy az előadások során keletkező élményeket, tapasztalatokat az ifjú nézők kapcsolják össze a mindennapok tapasztalataival, és váljanak érzékenyebbé az őket körülvevő társadalmi problémákkal szemben, miközben egy-egy darab saját életükre rácsengő üzenete is tudatossá válik. Nem titkolt cél az is, hogy ezáltal színházat szerető és értő réteget neveljenek (ki). Nagy Pál színházigazgató a tegnap reggel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tavaly „bejáratottá” vált a program, jelenleg a Tamási Áron Gimnázium két osztályával zajlik, és további jelentkezőket várnak. Maga a program ezúttal a Tomcsa Sándor Színház három aktuális előadására szól és darabonként két foglalkozást, illetve maga a mű megtekintését tartalmazza. Bekő Fóri Zenkő, az udvarhelyi társulat színésznője elmagyarázta, hogy az első szint egy felvezető, érzékenyítő foglalkozást jelent, amikor színházi emberek beszélnek a diákoknak a darabról, a rendezőről, majd az előadás egy fő témájáról zajlik kötetlen beszélgetés A darabot aznap nézik meg a résztvevők, majd néhány nap múlva következik a harmadik szint, a levezetés. Ezen lehetőség nyílik kérdezni a darabról, ugyanakkor saját meglátásokat is megfogalmazni – teljesen szabadon. A foglalkozásokat Bekő Fóri Zenkő és kollégája, Pál Attila, valamint Varga Andra iskolapszichológus vezeti.
– Egyfajta rendhagyó osztályfőnöki órát képzeljünk el. Viszont néha jó, ha más a helyszín, kimozdulunk az iskolai keretek közül. Itt megnyílhatnak a diákok, elvárásoktól mentesen nyilvánulhatnak meg – fogalmazott a pszichológus.
A sajtótájékoztatón még megtudtuk, hogy az iskolabérletes előadásokhoz próbálják igazítani a foglalkozásokat, amelyek teljesen ingyenesek a bérlettel rendelkező diákok számára. Ennek hiányában szakmai jegyet vehetnek a fiatalok, és foglalkozásonként 5 lejt kell fizetniük.
A lehetőség népszerűsítésére szó­rólapot is megjelentettek, Face­book­on is jelen vannak (egy­szin­ten­vagyunk), és a hírrel igyekeznek eljutni minél több osztályfőnökhöz, tanárhoz, diákhoz.
– Várjuk a nyitott pedagógusok együtt­működését, mert szeretnénk, ha minél többen je­lentkeznének erre a rendhagyó programra – mondta a színház igazgatója. Sőt iskolán, osztályon kívül is be lehet iratkozni, akár egy baráti társaság is kipróbálhatja a SzinT-et, egyetlen feltétel, hogy legalább 10-en legyenek. Az egyszintenvagyunk@gmail.com címen, illetve a 0743–901000 telefonszámon várják az érdeklődőket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek