Szinte teljes a megye lefedettsége

Beszámolt az önkéntes tűzoltók szakmai egyesülete

349

Országos szinten is példaértékű az, ahogy a megyei tanács támogatja az önkéntes tűzoltókat, akárcsak az az együttműködés, kapcsolat is, ami a hivatásos katasztrófaelhárítók és az önkéntes csapatok között az évek során kialakult – hangzott el az önkéntes tűzoltók szakmai egyesületének tegnapi beszámolóján. Nyertes pályázatoknak, közös képzéseknek köszönhetően mára elmondható: megyénk jól áll, ha vészhelyzetekben kell helytállni.

Megmutatják, mit tudnak. Falunapok majdnem állandó szereplői az önkéntes tűzoltók Fotó: Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete

Székelyudvarhelyen számolt be az idei év nyertes pályázatairól, az önkéntes tűzoltók tevékenységeiről a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke, Albert Csaba.

Jól lefedett a megye
Elöljáróban elmondta, hogy továbbra is bővülő tendenciát mutat az önkéntes hálózat, nemrég például Székelyderzsen is létrejött az önkormányzat által működtetett önkéntes tűzoltó-alakulat. Mostanra a megye majdnem teljesen lefedett ebből a szempontból, Albert Csaba szerint a Gyimesekben jönne jól még egy-két csapat, Udvarhelyszéken pedig a Keresztúrvidék és a Maros megyei határ közötti terület fehér folt még. Az elnök szerint ugyanakkor fontos lenne minél hamarabb tisztázni az önkéntes tűzoltó-egyesületek helyzetét azokkal a szolgálatokkal szemben, amelyek az önkormányzatok berkeiben működnek.
Számos megyei és helyi jellegű rendezvényen vannak túl, Udvarhelyszéken például csak az elmúlt hétvégén négy vidéki ünnepségen lehetett betekinteni az önkéntes lánglovagok tevékenységébe. Számos önkéntes vett részt idén is hazai és határokon túli rendezvényeken, konferenciákon, és – mint fogalmazott az elnök – ma már sem a hivatásosok, sem az önkéntesek nem hagyják ki egymást a szerveződő tanfolyamokról. Az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével, a hivatásos katasztrófaelhárítókkal példaértékű, együttműködésen alapuló kapcsolatot ápolnak már évek óta – hangsúlyozta Albert Csaba. Az ő képviselőjük is tagja annak a küldöttségnek, amely szeptemberben svájci tűzoltó-akadémiára látogat el, amely Nyugat-Európa egyik leghíresebb oktatóközpontja.
A nagy rendezvények közül hátravan még az Udvarhelyszéki Szent Flórián-vándorkupa, amelyet szeptember 29-én, Kápolnásfaluban rendeznek meg.

Négyből három nyert
Az Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete idén négy pályázatot nyújtott be a megyei tanácshoz, ebből három nyert támogatást. Albert Csaba idén is kiemelte a megyei önkormányzat pozitív hozzáállását az önkéntes szervezetek támogatását illetően. Dicséretesnek tartotta az elnök azt is, hogy végre nemcsak védőruházatra, képzésre, hanem felszerelések vásárlására is lehetett pénzt kérni.
A megyei egyesület kilenc beosztott tűzoltónak szervezhet képzést az elnyert pénzből. Az augusztus végén kezdődő 120 órás tanfolyam összköltségvetése 8750 lej, ebből 7000 lejt áll a megyei tanács. Felszerelések és eszközök vásárlására is pályáztak, 7500 lejből (ebből 6000 lej a megyei támogatás) létrát, láncfűrészt és világítótesteket vásárolhatnak. A harmadik nyertes pályázatnak köszönhetően folytatódhat az Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesülete által kiadott tájékoztató füzetek és szórólapok sorozata, erre a célra 7000 lejt ad a megyei önkormányzat. Az általános megelőzési tudnivalók, illetve a különböző események, ünnepek tűzvédelmi szabályai után a kánikula, áradások, földrengések, háborús lőszerek megtalálása esetén érvényes viselkedési szabályokról szól majd a harmadik kiadvány, amelyből kb. 5000 példányt készülnek kinyomtatni. A pályázat részeként gyermekek számára tűzvédelmi tudnivalók összesítése is elkészül, legtöbb 2000-es példányszámban.
Nem nyert viszont egy, a külföldi szakemberek bevonásával tervezett tapasztalatcsere megszervezésére benyújtott pályázat – tudtuk meg Albert Csabától.

Mindenki szakképzett lesz
A találkozón jelen volt Balázs Pál, a Szentegyházi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltók parancsnoka is. Szentegyháza a megyében azon kevés települések egyike (Csíkszentdomokos és Székelykeresztúr mellett), ahol már 20 éve működik állandó szolgálat. Ők is pályáztak a megyei tanácsnál, továbbképzésre 7000 lejt, gyakorlóruhák beszerzésére 7600 lejt nyertek, a pályázatok önrészének biztosításában pedig a helyi önkormányzat vállalt szerepet, saját pályázati programján keresztül. A tanfolyam végén mind a 40 szentegyházi önkéntes tűzoltónak meglesz a szükséges szakképesítése – mondta el Balázs Pál.
A találkozón kiderültek még olyan érdekes dolgok is, miszerint nagyon elenyésző a nők száma az önkéntes tűzoltó-alakulatoknál, Albert és Balázs Udvarhelyszéken mindössze 3-4 hölgyről tud, akik aktív tagjai valamelyik csapatnak.
A törvény szerint 18–55 év közötti személyek lehetnek önkéntes tűzoltók, de egyesületi tagként 70–80 éves férfiak is segítik a közösségi szolgálatot. Mint kiderült, itt is rendkívül fontos az utánpótlás nevelése, ezért már a 12-13 éves, érdeklődő gyermekekkel is foglalkoznak az önkéntes tűzoltók, és versenyekre is elviszik őket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.