Színjátszó Találkozót szerveztek Ajnádon

97

Vasárnap immár tizenhetedik alkalommal szer­veztük meg az Amatőr Színjátszó Találkozót Csíkszent­mihály községben, idén a házigazda Csíkajnád volt. A délután kezdődő rendezvényen a Csíkajnádi Szent István Szervezet elnöke, Szőgyör Loránd köszöntötte a jelenlévőket, majd röviden ismertette Csíkajnád településtörténetét.
– Hála istennek, évszázado­kon keresztül a szülőföldhöz való ragaszkodás jellemezte a székelységet, és az a hit, hogy itthon is tud és képes boldogulni.
Kívánom mindenkinek, hogy szülőföldjén, családja és barátai körében tudjon boldogulni, és tudja erősíteni székely népünk küzdelmes mindennapjait – mondta Szőgyör Loránd.
A társszervező Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület részéről Fodor Zoltán beszélt a színjátszó találkozó fontosságáról és kulturális jellegéről, majd röviden felelevenítette az előző tizenhat eseményt. Fodor hangsúlyozta, hogy a rendezvény 2002-ben a csíki ifjúsági színjátszó csoportok találkozójaként indult, de később székelyföldi színjátszó találkozóvá nőtte ki magát, majd megjegyezte, hogy ezután az amatőr helyett, a műkedvelők találkozója megnevezést fogják használni.
– A műkedvelő színjátszás ügyét ma is fel kell vállalni, hiszen közösségfejlesztő ereje van, amikor egy közösségben összekovácsolódik egy kis társaság. Egy ilyen kis közösség tevékenységével nemcsak a nemzeti kultúrát szolgálja, hanem egyben ápolja hagyományainkat, szokásainkat is. És akkor még nem beszéltünk a szórakoztató jellegéről – hangsúlyozta Fodor.
A megnyitó után a vacsárcsi Búzavirág néptánccsoport Felcsíki táncokkal szórakoztatta a jelenlevőket. Az esemény meghívottjaiként léptek színpadra Zádor Fanni és Czirják Beatrix, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói.
A Csíkszentsimoni Színjátszó Csoport Rubio Lajos A szakács című vidám jelenetével lépett színpadra. A Szentegyházi Vigyorgók Színtársulat Az okos lány és A főtt borsó című népmesék feldolgozásával örvendeztette meg a közönséget.
Az est következő fellépői Csík­szentmihály község másik településéről, Csíkvacsárcsiból érkeztek, Móricz Zsigmond A sátán című vidám jelenetével szórakoztatták a jelenlévőket. A színjátszó csoportok után következett a Cserevirág Néptánccsoport Vacsárcsiból, amelynek tagjai marosszéki táncokat adtak elő.
Meghívott vendégként érkezett a Gyimesvölgye Férfi Kórus, akikkel együtt nótázott a közönség is.
Az idei rendezvényen nem volt szakmai zsűri és nem osztottak helyezéseket, hiszen nem a versengést, hanem a találkozó jelleget tartották fontosnak a szervezők. A támogatók jóvoltából minden csapat könyvcsomagot és emlékplakettet kapott. A díjakat Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere, Dobos László alpolgármester, valamint Becze István és Rácz Árpád megyei tanácsosok adták át.
Az est meghívott vendégei a Székely Góbékból Józsi és Mári, akik A mü időnkben nem így vót… című humoresttel szórakoztatták a közönséget.
A záróbeszédet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tolmácsolta, aki dicséretet és köszönetet mondott a szervezőknek.
– Át kell lépni a nehéz dolgokon, ezért jó, ha néha tudunk örülni és mosolyogni, a fiatalok elmúlt években megszervezett rendezvényei színesebbé teszik mindennapjainkat – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Fodor Zoltán, Ajnád

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek