Színházi világnap és miniévad

Figura Stúdió Színház

80

Két fontos eseményről számoltak be a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál: március 27-én, szerdán itt is egész­ napos programmal ünneplik a színházi világnapot, április 3–5. között pedig FiguraFeszt néven úgynevezett miniévadot szerveznek. Három nap alatt öt előadást tekinthetnek meg a színházkedvelők. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a társulat igazgatója, Albu István rámutatott: ez alkalomból a gyergyószentmiklósi színházélet harmincötödik születésnapját is megünneplik.

Fodor Györgyi PR-referens és Albu István igazgató. Mérföldkőhöz értek Fotó: Kertész László

Ezúttal is egész napos programkínálattal készülnek a színházi világnapra, amelyből a minden évben népszerű kulisszatúra sem marad el. Délelőtt tizenegy és délután fél három között nyolc ilyen túrát tartanak az intézményben, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé.
A Figura igazgatója, Albu István megjegyezte, céljuk, hogy azok számára is betekintést nyújtsanak, akik nem feltétlenül tudják, mekkora belső munkafolyamat előz meg egy-egy előadást. A túrákra elemi, általános, és középiskolás diákcsoportok is jelentkezhetnek előzetesen, ennek határideje holnap 15 óra.
A megszokott színházi kvíz sem marad el, este pedig első alkalommal lesz előadástemetés a társulatnál: a Figura egyik legtöbbször játszott darabját, a Zűrzavaros éccakát „küldik” utolsó alkalommal színpadra, amely elmondásuk szerint azok számára is érdekes lesz, akik többször látták már az előadást. A helyfoglalással kapcsolatos információkat, valamint a részletes programot lapunk programajánlójában találják meg.

Miniévad és születésnap
Harmincöt éve működik színház Gyergyószentmiklóson – többek között ezt is ünneplik az április 3–5. között szervezett miniévaddal. A FiguraFeszt azokat a reprezentatív előadásokat kínálja a nézőnek, amelyek az elmúlt évadokban a közönség, illetve a színházi szakma elismerését is kiérdemelték. Három nap leforgása alatt öt előadást tekinthet meg a nagyérdemű: a Három nővér, a Kövekkel a zsebében, a Mártírok és a Drognapló mellett A vágy villamosa című darabot is játssza majd a társulat.
– Harmincöt éve van színház Gyergyószentmiklóson, és úgy gondolom, hogy nem az intézményesített forma, hanem az eszmei létezése bír nagyobb jelentőséggel – fogalmazott Albu István igazgató, hozzátéve: a harmincöt év önmagában is egy csoda, a rendezvény által pedig belegondolhatunk abba, mit is jelent a színház léte a kisvárosnak.
Az intézményvezető kiemelte, az ünnepi zárónapon, április 5-én, pénteken minden egykori figurást – nemcsak színészeket – várnak A vágy villamosa című előadásra, számukra pedig természetesen erre a darabra ingyenes a belépés.

Pillanatkép a Zűrzavaros éccakából. Sokat játszott darab Fotó: figura.ro

Szintén a zárónapon, este fél 10-től a No Sugar zenekar is fellép, az udvaron tartott koncerten pedig vagy egy használt „figurás” jegy, vagy a FiguraFesztre váltott 50 lejes bérlet felmutatásával lehet részt venni. Természetesen, az előadásokra külön-külön is válthatók jegyek, amelyek felnőtteknek 15 lejbe, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerülnek.
Mindegyik produkciót közön­ségtalálkozó követ majd, amelyeket a Játéktér folyóirat főszerkesztője, Varga Anikó moderál.
Albu István igazgató rámutatott, meglepően nagy érdeklődés övezi a miniévadot, és jó látni, hogy a színházi szakma is felfigyelt a Figurára. A FiguraFeszt részletes programja elérhető a gyergyószentmiklósi társulat Facebook-oldalán.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek