Színházi nagyító alatt a házasság

Csíki Játékszín: két nap, két bemutató

70

Közösségi színházi darabbal, illetve Caragiale-drámával folytatja az évadot a Csíki Játékszín. Az Ásókapa címet viselő stúdiótermi előadás és a Megtorlás című, beépített nézőteres produkció között azonosság, hogy mindkettő a házasság témakörét járja körül, illetve mindkettő újításnak számít a csíkszeredai színjátszás történetében. Előbbit csütörtökön, utóbbit pénteken mutatják be.

Alkotói idegenvezetés. Rendhagyó előadások Fotó: László F. Csaba

Ünnepi, huszadik évadjának végéhez közeleg a Csíki Játékszín, és a kistermi előadások vonalán utolsó két bemutatóját tartja a társulat 18-án, csütörtökön, illetve 19-én, pénteken. A két premier apropóján tegnap sajtótájékoztatón beszéltek az alkotók a színpadra vitel folyamatáról.

Házasságaink sokféleségéről
Az Ásókapa című stúdiótermi előadás rendezője Bartalis Gabriella, a darab létrehozásában azonban kimagasló szereppel bír dramaturgként Bíró Réka és Deák Katalin.
– Mindig is izgattak azok az előadások, amelyekben néhány színész hétköznapi témát dolgoz fel. Vágytam egy ilyen projektre, és mintegy két éve kezdtem foglalkozni ezzel az ötlettel. Sok válás történt körülöttem, és kíváncsi voltam, mitől működnek, illetve mitől nem működnek a házasságok – fejtette ki Bartalis Gabriella, nyomatékosítva, hogy nem meglévő szöveg képezi a darab alapját, hanem 21 mélyinterjú 320 oldalnyi szövege.
Különböző korosztályokat képviselő, és a házasság különféle állapotában lévő csíkszeredai egyéneket kérdeztek, kerettörténetet találtak ki, és annak mentén összefűzték az egyéni vallomásokat. Ezt követően a színészeket két héten át tartó improvizációs gyakorlatoknak vetették alá, ezzel is folyamatosan alakult a szöveg.
Deák Katalin megjegyezte: sem a házasság mellett, sem pedig annak ellenében nem foglal állást a darab. Bíró Réka hozzátette: célkitűzésük volt, hogy ne akarjanak megoldást diktálni, csupán képeket felvillantani, amelyeket továbbgondolhat a néző.

„Szokatlan” Caragiale
A humorral telített Caragiale a tőle megszokott stílustól eltávolodva 1890-ben írta meg bosszútól, gyásztól túlcsorduló drámáját. A Megtorlás cselekménye egyetlen éjszaka alatt játszódik le, sokévi feszültség kicsapódásaként. Ennek a darabnak is vezérfonala a házasság.
– A korábbi fordítások archai­kus nyelvezete miatt tulajdonképpen újrafordítottuk a darabot, és helyenként át is írtuk, de vigyáztunk rá, hogy ne szenvedjen csorbát: a viszonyrendszerek, a pszichothriller jellegű alaptörténet megmaradt. Sok esetben úgy jelenítjük meg a történetet, hogy nem mondjuk ki, hanem mozgásszínházi, fizikai színházi elemeket használunk – mondta az előadásról és a Csíkszeredában még szokatlannak számító sajátos színházi nyelvről a rendező, Tóth Árpád. Nemcsak emiatt, hanem beépített nézőteres mivolta miatt is újszerű a darab a Csíki Játékszínben.

Méltó ünneplés
Kányádi Szilárd színházigazgató emlékeztetett: minden jel szerint sikerül teljesíteniük célkitűzésüket, és 11 bemutatóval zárják az idei, ünnepi évadot. Kilenc saját produkció mellett két vendégelőadással rukkoltak elő, „házi” bemutatókból már csak a Kányádi Sándor két művének ötvözésével létrejövő Ünnepek háza című darab nagytermi bemutatója maradt hátra.
Az Ásókapát 18-án, csütörtökön mutatják be, és ebben a hónapban 24-én és 25-én is láthatjuk. A bemutatóra már elfogytak a jegyek. A Megtorlást másnap, pénteken láthatjuk először, majd 23-án ismét. Valamennyi előadás 19 órakor kezdődik.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek