szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Színházaink a bérletek tükrében

A megye három színháza közül kettő kínál felnőttek számára bérletházakat: a Csíki Játékszínnél és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznál e hónap közepéig még válthatók felnőtt­bérletek, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál csak diákbérleteket, gyermekbérleteket kínálnak. A bérletet váltók és a mecénások számára, ezek alakulására voltunk kíváncsiak.

Bérletárusítás Csíkszeredában. Kitartó az érdeklődés fotó: LÁszló F. Csaba

A csíkszeredai Csíki Játékszínnél eddig több mint 1500 felnőttbérletet váltottak, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznál mintegy 900-an, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál pedig felnőttek számára nem kínálnak bérleteket. A mecénások száma ugyanakkor nagyban eltér az előbbi kettő esetében: a megyeszékhelyen eddig mintegy 65-en, Udvarhelyen valamivel több mint húszan váltottak Mecénás-bérletet.

Csíkszeredában nagyban segít 65 mecénás
A csíkszeredai Csíki Játékszínnél október közepén zárul a bérletek árusítása. A diákbérleteket összevonták, telt házas közönséget célozva. Augusztustól lehet bérletet váltani az idei évadra, a korai évadnyitás miatt már a Bánk Bán (bemutató) és Prospero bérletek árusítását lezárták, a legjobb helyek már elfogytak, de még mindig van lehetőség más bérletek váltására október közepéig.
– Az is meghatározza, hogy éppen melyik bérlet a legnépszerűbb, hogy kinek melyik nap a legmegfelelőbb, illetve természetesen az ár is fontos tényező – részletezte lapunknak Szilágyi Nóra közönségszervező, művészeti referens. – Idén eddig a Hamlet-bérletünk a legkelendőbb a pénteki előadásokra, illetve a Liliomfi-bérlet a vasárnap esti előadásokra. Mint megtudtuk: a bemutató Bánk Bán-bérlet legjobb helyei is elfogytak, de az ára miatt nem ez vezeti a listát.
Az idei évadra eddig 1526 diák- és felnőttbérlet fogyott el, de ez még növekedni fog az árusítás zárásáig. A gyermekbérleteket illetően még folynak az egyeztetések a pedagógusokkal. A korábbi évek bérleteladásainak helyzetéről is tájékozódtunk, hogy lássuk, milyen irányba változik az igény a nézők szempontjából. A 2010–2011-es évadban összesen 2161 felnőtt- és diákbérletet adtak el, illetve 2487 gyerekbérlet talált gazdára. Ez az arány növekedett, 2014–2015-ben ugyanis már 2765 felnőtt- és diákjegy fogyott el, a gyerekbérleteket pedig 2691 gyerek vette igénybe.
A mecénások száma hasonló az előző évekéhez: idén 65-en váltottak Mecénás-bérletet, hogy hozzájárulásukkal támogassák a művészetet.
– Idén a diákbérletek keddre, szerdára és csütörtökre szólnak, és az előadások korábbi időpontban, 17 órától lesznek megtekinthetők, hogy a hétvégére hazautazó diákoknak is elérhetők legyenek – tájékoztatott Szilágyi Nóra szervező.
Újdonság, hogy a szerdai előadásokra szóló Don Juan-bérlet négy előadás helyett idén öt előadásos. A korábbi bérletesek szinte miandannyian megőrizték a szeptember elejéig fenntartott helyüket.
– Nagyon odafigyelünk a bérleteseinkre, két nappal az előadás előtt ugyanis sms-ben tájékoztatjuk őket, és ha valaki nyomós ok miatt nem tud részt venni az előadáson, annak másnapra biztosítunk helyet – hangsúlyozta Szilágyi Nóra szervező.
A felnőttbérlet négy előadásra 80 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 50 lej, öt előadásra felnőtteknek 100 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 65 lej. A diákbérletek ára pedig a kedd, szerda és csütörtöki előadásokra 50 lej. Mesebérletek ára 3 előadásra 20 lej.
A bérletesek számának alakulása amúgy függ attól, hogy az adott évadban az intézmény mennyi energiát tudott a közönségszervezésbe fektetni, illetve milyen bérletpolitikával dolgozott – a vidéki bérletek száma például nagyban befolyásolja a statisztikákat.
A bérletekről és előadásokról a www.csikijatekszin.ro. weboldalon találnak részletes információt.

Szabadbérlet a Tomcsa Sándor Színháznál
Évről évre nő a Tomcsa Sándor Színház bérleteseinek száma, a növekedés főleg a gyermek- és ifjúsági bérletek számán érhető tetten. A mecénások aránya nagyjából állandó. Egyébként a bérletárusítás még zajlik, idén újdonsággal is jelentkezett az udvarhelyi teátrum.
Az idei évadra júniustól lehetett bérleteket váltani, nyáron különböző kedvezményekkel célozták meg a felnőtteket, szeptemberben, október elején pedig a diák- és gyerekbérletek eladásán van a fókusz.
– Jelen pillanatban 900 körüli felnőttbérletesünk van, ebből 22 mecénás. Ezek a számok október közepéig még növekedni fognak – tudtuk meg Nagy Pál színházigazgatótól.
Visszamentünk néhány évvel a múltba, hogy lássuk, hogyan változott a bérlethelyzet a Tomcsa Sándor színháznál. A 2010–2011-es évadban például 660 felnőtt- és 515 diákbérletet adtak el, illetve 2430 gyerek volt állandó színházlátogató. Néhány évre rá, 2014-2015-ben már 1050 felnőtt- és 950 diákbérletesük volt, tehát majdnem duplájára nőttek a számok, emelkedett a gyerekeké is, hiszen 3024 gyermekbérlet lelt gazdára abban az évben. A legutóbbi évadban 1014 felnőtt- és 1022 diákbérlet, valamint 3210 gyermekbérlet kelt el.
– Bérleteseink száma összességében évről évre nő, főleg a gyerekbérleteknek köszönhetően. Igyekszünk új lehetőségeket is biztosítani a potenciális nézőinknek, például a Méhes György szabadbérlet bevezetésével, amelytől azt várjuk, hogy növekedjen a bérleteseink száma – mondta Nagy Pál.
Korábban lapunk is beszámolt erről az újdonságról: a bérlet nincs előre meghatározott előadáshoz, dátumhoz, időponthoz kötve, és nem helyre szóló. Használata előtt legkevesebb 24 órával helyjegyet kell váltani a jegypénztárnál a kiválasztott előadásra, de érvényesíthető akár 4 személyre, egy előadásra is.
Ebben a hónapban a bemutatóbérlet egy főre 75 lej, a felnőttbérlet 60 lej, a nyugdíjasoknak, vidékieknek pedig mindössze 45 lejt kell fizetniük. A fentebb említett újdonság, a Méhes György szabadbérlet 70 lejbe kerül. Egyébként a székelyudvarhelyi színháznál augusztus közepéig szokták fenntartani a bérletesek helyét és kb. 80 százalékuk megújította a bérletét.
A Tomcsa Sándor Színház mecénásainak száma stabilan 35 fő körül mozog – derül ki a kimutatásokból.
– A Mecénás-bérlet lényege, hogy lehetőséget adjunk az embereknek, hogy gyakorolják a mecenatúrát, vagyis a művészet pártolását. Ezért cserébe a színház igyekszik kiemelt figyelemmel foglalkozni ezen nézőinkkel. Van még benne potenciál, csak több energiát kellene belefektessen a színház – jegyezte meg a színházigazgató. Érdekes adat, ami becslésen alapul – hiszen nem vezetnek a színháznál ilyen jellegű kimutatást –, hogy a felnőttbérletesek átlagéletkora kb. 50 év, ezen belül a Mecénásoknál 45 év.
A bérlettípusokról részletes információ található a színház honlapján (szinhaz.ro).

Székelyudvarhelyen szabadbérlettel próbálkoznak Fotó: Asztalos Ágnes

Gyermek- és ifjúsági bérletrendszer a Figuránál
A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál nincs felnőttek rendelkezésére álló bérletház. Idén is meghirdették viszont a gyermek- és ifjúsági bérleteket: az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztálynak életkoruknak megfelelő előadásokat, koncerteket kínálnak az új évadban. Ezek közül említünk meg néhányat.
Az óvodások és kisiskolások Lázár Ervin meséinek színre vitt változatait ajánlják: a kolozsvári Puck Bábszínház előadásában a Szegény Dzsoni és Árnika, valamint A négyszögletű kerek erdő darabokat láthatják, valamint a Mozsikácska együttes Kalamajka koncertjén vehetnek részt.
Kisiskolásoknak szól a Csíki Játékszín Leánder és Lenszirom című darabja is, amelyet Kányádi Szilárd rendezett.
Az általános iskola 5–6. osztályának ajánlják a Játszínkék színjátszó csoport darabját, amelyet a Grimm testvérek A brémai muzsikusok című meséje nyomán vittek színre.
7–8. osztályosoknak Marie Jones: Kövekkel a zsebében című darabját, a Szín-kron csoport Idő! Most! című előadását, valamint a budapesti Nézőművészeti Kft. 7 nap, valamint a Világgá mentem című darabjait játsszák.
A középiskolások Martin McDonagh Macskabaj, Mike Leigh Abigail bulija és a Füst, avagy a színház elfoglalása (r.: Hudi László) című darabokat nézhetik meg bérlettel a 2019–2020-as évadban. A bérletek ára egységesen 20 lej.

Asztalos Ágnes
Barabás Emőke
Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb