Színes színházi kínálat több mint egy héten át

IFESZT Székelyudvarhelyen

106

Alig dolgozhatták fel a színházkedvelők a DráMa kortárs színházi fesztivál élményeit, máris újabb kulturális kényeztetésben lehet részük: szombaton kezdődik az Interetnikai Színházi Fesztivál. A hazai magyar teátrumok színe-java érkezik Udvarhelyre, és bár a németek hiányozni fognak, a bukaresti Állami Zsidó Színház előadása is ott van a kínálatban.

Újabb színházi fesztivál Székelyudvarhelyen. Erős felhozatalt ígérnek

Az IFESZT-et kétévente rendezi meg valamelyik hazai nemzetiségi színház, a vándorrendezvény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával valósul meg. A seregszemlének ez a kilencedik kiadása, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pedig első ízben látja el a házigazda szerepét.

Minden, ami jó
A színházi vezetőség tegnap sajtótájékoztatót tartott a Művelődési Házban, ahol Nagy Pál színházigazgató elmondta, hogy a fesztivál kilenc napja alatt tíz meghívott színház szerepel összesen 12 vendégelőadással, a házigazdák pedig három saját produkcióval, köztük egy ősbemutatóval készülnek. A nézők öt nagytermi és tíz stúdiótermi előadás, na meg egy hazai film közül válogathatnak, vagy megtekinthetik a program összes előadását, ebben az esetben megéri 150 lejért bérletet váltani a fesztiválra.
Itt lesz a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és az M Studió, a gyergyószentmiklósi Figura, a Csíki Játékszín, az Állami Zsidó Színház a fővárosból, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a kézdivásárhelyi Városi Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, valamint a nagyváradi Szigligeti Színház, sajnos a szebeni és a temesvári német színházak nem tudtak eleget tenni a meghívásnak – közölte Nagy Pál.
A legtöbb színház maga ajánlotta az előadását, de a programban minden megtalható, amit egy színházat szerető ember csak megkívánhat – jellemezte sommásan a felhozatalt Zakariás Zalán, az udvarhelyi teátrum művészeti vezetője. Sőt – egyfajta kakukktojásként – egy filmet is levetítenek a harmadik napon. Az Ana Lungu rendezte Egy és egy fél herceg című nagyjátékfilm Erdélyben játszódik, Mátray László, a sepsiszentgyörgyi színház művésze és Téglás István, a Bukaresti Nemzeti Színház művésze is szerepel benne.

Jön a Fűszerbanya
Az október 13–21. között zajló színházi fesztivál szombaton 19 órától egy nagyszerű Goldoni-komédiával, a Chioggiai csetepatéval indít, amelyet a szentgyörgyiek adnak elő nagyszínpadon. Másnap, vasárnap délelőtt egy igazi családi programot ajánlanak a szervezők az érdeklődőknek: akkor lesz A fűszerbanya átka című mesejáték ősbemutatója Székelyudvarhelyen. Ez egyben a Tomcsa Sándor Színház futó évadának második bemutatója. Wilhelm Hauff Orr törpe meséje alapján Galambos Attila írta a darabot, a bemutatóra a szerzőt is várják. A mesejátékot Márkó Eszter állítja színpadra, és több új színész is megmutatkozik benne. Érdekessége a premiernek, hogy „házon belül” készült el a zene (Pál Attila, Esti Norbert és Pásztor Márk színészeknek köszönhetően), a szép, festett díszletelemek pedig Szűcs-Olcsváry Gellért és Karácsony Kinga munkáját dicsérik. A vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő bemutatóra a gyerekek ingyen mehetnek be, kísérőik pedig gyerekjeggyel, még akkor is, ha épp felnőttekről van szó.
A 9. IFESZT Interetnikai Színházi Fesztivál további programját a Tomcsa Sándor Színház honlapján (szinhaz.ro), közösségi oldalán és a TomcsApp-on is megtalálják az érdeklődők.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek