Színes lesz a fehér éj a könyvtárban

Hétvégén újra itt a Nyitott Könyvek Éjszakája

327

Könyvbemutató, játékos vetélkedők, filmvetítés, papírszínház, kiállítás, családi társasjáté­kozás, bábjáték, előadások, mi­ni­konferencia – az olvasókö­zönség érdeklődését nívós prog­ramkínálattal tartja éberen augusztus 31-én, pénteken, a Nyitott Könyvek Éjszakáján a Szé­kely­udvarhelyi Városi Könyvtár.

A városi könyvtár épülete. Népszerű rendezvényre várják a látogatókat Fotó: Szabó Károly

Az udvarhelyi kulturális intézmény 12. alkalommal szervezi meg a népszerű Nyitott Könyvek Éjszakáját. Akárcsak az előző esztendőkben, úgy idén is tartalmas, színes a 19 órakor kezdődő és éjfél utánig tartó program, amit úgy állítottak össze, hogy kedvét lelje benne minden korosztály.
A kínálatban megtalálni a már bejáratott kvíz- és rejtvényfejtést, a quillingezést, családi társasjátékozást, a bűvöskocka-kirakó versenyt, szabadtéri sakkozást, filmvetítéseket, de újdonságokkal is előrukkolnak a szervezők.
A tudomány iránt érdeklődőknek szólnak az este kezdődő, a Csodák a tudomány világából címet viselő bemutatók, amelyre 15-20 fős csoportok jelentkezhetnek. Akik az izgalmakat kedvelik, kipróbálhatják a Szabadulószobát – a 2 x 6-8 fős csoportok a helyszínen jelezhetik szándékukat. Mi is az a papírszínház? A kérdésre a választ a minikonferencia-teremben kapják meg mindazok, akik kipróbálják a rendhagyó teátrumot. Ez is csoportos szórakozás, a program szintén este kezdődik, időpontonként 15-20 gyerekkel/személlyel – jelentkezni ugyancsak a helyszínen lehet.
Ünnepélyes mozzanata lesz a fehér éjszakának a könyvtár által meghirdetett irodalmi vetélkedő kiértékelése és a legjobb alkotások jutalmazása. Az alagsorban lévő Látvány- és hangzóanyag teremben kerül sor a Balassi Intézet Magyarországi Kulturális Központjának támogatásával létrejött A húszforintos katonától Gábor Áronig – Schenk-figurák című kiállítás megnyitójára, és ugyancsak ebben a helyiségben lehet megtekinteni a növényvilágot bemutató 3D-s dokumentumfilmeket.
Ki bűvöli legjobban a Rubik-kockát és ki a legrátermettebb QR-kódfejtő? Mindkét vetélkedő izgalmasnak ígérkezik, korosztálytól függetlenül benevezhet bárki, játékos kedvű könyvbarát. A bűvöskocka-kirakó versenyre augusztus 30-ig várják a jelentkezőket. Idén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont is gazdagítja a rendezvényt: az intézmény néprajzi és helytörténeti vonatkozású kiadványait (Több szem többet lát című tanulmánykötet, a Másfél évtized képesszenciája című fotóalbum, valamint a Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein, a Szent László tisztelete Hargita megyében és a Somkerék, református templom című képeslapgyűjtemények) Salló Szilárd mutatja be az olvasóteremben.
Nemcsak az épületben, hanem a szabadban, a könyvtár belső udvarán is lehet szórakozni. A Kájoni János Megyei Könyvtár Fakalinka bábcsoportja a Plüm-Plüm és a sárkány című előadással, a hodgyai gyermekek műsorral, Murzán Zoltán kisgalambfalvi diák pedig mesemondással kedveskedik a kicsiknek.
A Nyitott Könyvek Éjszakájának hivatalos megnyitóját 21 órára időzítették. Az ünnepi momentumhoz passzol majd a Vitéz Lelkek Színjátszócsoport József Attila című produkciója és az este hangulatát emeli a musicalest, amelyen Faluvégi Krisztina (ének) és Lókodi András (zongora) lép fel. Molnár Ferenc klasszikusának, A Pál utcai fiúk című ifjúsági regénynek a színpadi adaptációjával este 11 órakor szórakoztatja majd a publikumot a Vitéz Lelkek. A némafilmek iránt rajongóknak érdemes lesz még baglyoskodni: a filmművészet hőskorának alkotásaiból az éjfélkor kezdődő vetítés ad ízelítőt. A programokon való részvétel ingyenes, és a szervezők arra is emlékeztetnek: a Nyitott könyvek éjszakáján nyitva lesz a könyvturkálda ajtaja is, és ez a nap egyben a megbocsátások éjszakája is, hisz a kikölcsönzött, de „elfelejtett” és ezen a fehér éjszakán visszaszolgáltatott könyvekért nem jár büntetés. A részletes program megtalálható a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Facebook-oldalán.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.