Színes kínálat

Egyetemi helyek Hargita megyében

937

Lapunkban korábban már ismertettük a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyi és gyergószentmiklósi kihelyezett tagozatainak kínálatát, a sort a magánegyetemek, illetve magyar és román állami egyetemek által meghirdetett képzések ismertetésével folytatjuk.

Fotó: Lázár Emese

Három szakon hirdetett meg egyetemi alapképzést a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ. A Magyar Termék Nagydíjas és Diákbarát Intézmény díjas MÜTF ezúttal három magyarországi felsőoktatási intézmény képzéseit teszi elérhetővé Székelyföldön, ezek az Edutus Főiskola, az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem.

Mérnöki képzés
Az intézmény a korábbi évek jelentkezési arányszámait, valamint a vonzáskörzetében jelenleg zajló gazdasági-társadalmi elvárások trendjeit figyelembe véve állította össze a 2018-as képzési ajánlatát is – nyilatkozta dr. Ilyés Ferenc ügyvezető igazgató. Minden képzésüket tehát a munkaerőpiac elvárásaira építik, és idén kereskedelem–marketing szakra, könnyűipari mérnök és vidékfejlesztési agrármérnök szakokra várják a fiatalok jelentkezését, 90 ingyenes helyet hirdettek meg. A székelyudvarhelyi gyakorlatorientált képzések nagy előnye, hogy az oktatás magyar nyelven, tömbösített formában, hétvégén történik, tehát nem olyan nagy akadály, ha valaki már dolgozik és/vagy családja van. Az érdeklődők további információkat találnak a kínálatról és a beiratkozás módjáról a www.mutf.ro honlapon. A nyári jelentkezés már elkezdődött, július 25-ig lehet iratkozni.

Kihelyezett szakok
A nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem csíkszeredai kihelyezett központjában, a Székely Károly Szak­középiskolában szeptember 5-ig a jogtudományok és közigazgatás kar alapképzéseire jelentkezhetnek a továbbtanulás iránt érdeklődő fiatalok. Az egyetem helyi munkatársa hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton délután tartózkodik a tanintézményben, ezért az érdeklődők a 0266–310290 és a 0745–975365 telefonszámokon kérhetnek bővebb információt az alapképzésről és mesteri képzésről.
Csíkszeredában a következő tanévben a nagyszebeni egyetem a következő szakokon indít alapképzést a Közgazdasági Tudományok karán: Könyvelés és vagyonkezelési informatika szak, Menedzsment szak, Bank és pénzügyi szak, Kereskedelemi, turisztikai és szolgáltatási közgazdaságtan szak. A Jogtudományok karon Jogi alapszakra és Közigazgatási tudományok szakra jelentkezhetnek az érdeklődők.
A Lucian Blaga Egyetem öttípusú, csökkentett látogatású mesterképzést is biztosít mind a jogtudományok (Magánjogi törvénykezés szak, Európai közigazgatás szak), mind a közgazdaság területén (Turisztikai és szolgáltatások üzleti tudománya szak, Üzleti menedzsment és Marketing Stratégiák szak, illetve Számviteli szakértő és audit szak).

Mesterképzés
Kihelyezett mesterképzést biztosít Csíkszeredában a gödöllői Szent István Egyetem is a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székelyföldi partnerének segítségével. A 2018–2019-es tanévben az érdeklődők Vidékfejlesztési Agrármérnök és Vadgazda mérnök mesterképzésre jelentkezhetnek a magyarországi egyetemre, mindkét szak esetében a hallgatók a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székházában videokonferencia-rendszer segítségével követik majd nyomon a gödöllői oktatók előadásait. Az ismeretek számonkérése szóbeli, írásbeli, illetve e-learning módszerrel történik. A képzést a hallgatók elfoglaltságához igazodva 4 féléves oktatásban, félévente 5 hétvégi alkalomra (péntek–szombat) tömbösítve szervezi meg az egyetem, a Vidékfejlesztési Agrármérnök szakra 40 költségmentes helyet hirdettek, míg a Vadgazda mérnök szakon 25 költségmentes hely van. A jelentkezési határidő szeptember 14., eddig lehet majd benyújtani a jelentkezési dokumentumokat. További információért a felveteli2018@pahru.ro címen lehet érdeklődni.

Egészségügyi képzés Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen nagy múltja van az egészségügyi asszisztens képzésnek is. Jelenleg a Tamási Áron Gimnázium égisze alatt működik a magyar tannyelvű egészségügyi posztliceális szak, ahol két osztályban képeznek általános asszisztenseket, 28 államilag támogatott és 28 tandíjköteles helyet hirdettek meg. Jelentkezni július 16–20. között lehet, július 24-én hirdetnek eredményt. A Tamási Áron Gimnázium tájékoztatása szerint ún. „dossziévizsga” dönti el a bejutók névsorát, ahol 50 százalékos arányban az érettségi vizsga átlaga, továbbá 50 százalékos arányban a középiskolai általános számít. A posztliceális képzésről a 0266–212877-es telefonszámon lehet érdeklődni.
A városban ugyanakkor évek óta jelen van a FEG Oktatási Központ, amely az Oktatási Minisztérium által akkreditált román nyelvű posztliceális képzést hirdet idén általános egészségügyi és gyógyszerészeti asszisztens szakokon. Honlapjuk tájékoztatása szerint a felvételi első szakasza július 14-én zajlott.

Lázár Emese
Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek