Szimbolikus békekonferencia

Szimbolikus – várhatóan következmények nélküli – nemzetközi békekonferencia kezdődött tegnap Párizsban az izraeli–palesztin konfliktus megoldása érdekében. A találkozó célja, hogy a nemzetközi közösség megerősítse, elkötelezett a kétállami megoldásban, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásában.

Palesztin nő kiabál egy izraeli, a határon szolgálatot teljesítő katonával. Párizsból aligha fog hallatszani a békét kérő üzenet hangja

A francia fővárosban több mint hetven ország képviselteti magát, de sem az izraeliek, sem a palesztinok nem vesznek részt a tárgyalásokon.
„Azért vagyunk itt, hogy erőteljesen kimondjuk, kizárólag a két állam jelentette megoldás lehetséges” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügy­miniszter megnyitóbeszédében. „Francia­országot semmi más nem motiválja, minthogy hasznos legyen a béke szempontjából, és hogy ne vesztegessük az időt” – tette hozzá. A francia diplomácia vezetője figyelmeztetett az erőszak ismételt kirobbanásának veszélyére a régióban.

Álom a független palesztin állam?
A párizsi konferencia elsősorban szimbolikus jellegű, miután az izraeli–palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége a gyakorlatban egyre távolabb kerül az izraeli telepbővítésekkel és a palesztinok által elkövetett merényletekkel, ami mindkét oldalon a radikalizálódást erősíti. A francia diplomácia azonban a nemzetközi közösségnek is üzenni kíván öt nappal azelőtt, hogy Donald Trump átveszi a hatalmat az Egyesült Államokban. A megválasztott republikánus amerikai elnök kiszámíthatatlannak és túlságosan Izrael-barátnak ítélt nyilatkozatai a kérdésben ugyanis nyugtalanítják a nyugati diplomaták egy részét. John Kerry leköszönő amerikai külügyminiszter részt vett a párizsi konferencián, jelen volt továbbá António Guterres ENSZ-főtitkár és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.
A párizsi találkozó zárónyilatkozata a két állam létrehozása mellett foglal majd állást, feltehetően emlékeztet a kérdésben született nemzetközi állásfoglalásokra, elsősorban az ENSZ-ére. A találkozó előtt diplomaták arra viszont nem tudtak választ adni, hogy Jeruzsálem státuszának kérdése szerepel-e majd a szövegben, illetve bármilyen üzenet az új amerikai adminisztrációnak. Elemzők szerint a párizsi értekezletnek várhatóan nem lesz semmilyen következménye, ugyanakkor része az izraeli–palesztin válságot illetően az utóbbi időben született nemzetközi megnyilatkozásoknak, amelyek közül a legfontosabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 23-án elfogadott határozata felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken.

Netanjahu: Ez csalás!
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban csalásnak minősítette az izraeli–palesztin viszály rendezése érdekébenPárizsba összehívott nemzetközi békekonferenciát.
„Francia védnökség alatti palesztin csalás, amelynek célja további Izrael-ellenes állásfoglalások elfogadása. Hátráltatja a békét, és nem kötelez minket semmire” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte az egyik utolsó, a múlthoz ragaszkodó kísérletről van szó a jövő beköszönte előtt – utalt az Izraellel szemben várhatóan Barack Obama leköszönő amerikai elnöknél megengedőbb politikát képviselő Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatására.
A békekonferencián Izrael nem vesz részt, mivel csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról. A palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, ennek megfelelően üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.

Ferenc pápa: békére van szükség
A Vatikán teljesen független államnak ismerte el Palesztinát, remélem, más államok is követik a Szentszék példáját – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök a vatikáni palesztin képviselet felavatásán szombaton, miután Ferenc pápával is találkozott.
Ferenc pápa a találkozón azt mondta, egyetlen konfliktus sem válhat megszokássá, amelytől nem lehet szabadulni. Izraelieknek és palesztinoknak békére van szükségük, az egész Közel-Keletnek sürgős békére van szüksége.
A pápa és Mahmúd Abbász vatikáni találkozóján a palesztin elnök többek között a jeruzsálemi Golgota-hegyről származó követ adott ajándékba a katolikus egyházfőnek.
A Vatikán 2015 júniusában átfogó megállapodást írt alá a Palesztin Hatósággal, amellyel a Szentszék államként ismerte el Palesztinát. Ezt követte a Szentszéknél nyitott palesztin képviselet szombati felavatása egy, a Vatikánhoz közeli épületben.
Az itt tartott sajtótájékoztatón a palesztin elnök – Donald Trump megválasztott amerikai elnök tervét kommentálva – az Egyesült Államok nagykövetségé-
nek Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről azt mondta: „ez a döntés nem segíti a békét, remélem, nem történik meg”.
Mahmúd Abbász pénteken levélben Oroszországot is arra kérte, vegye rá az Egyesült Államokat, hogy ne helyezze át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...