Szigorúbban jár el a városháza

Rengeteg autó akadályozza a nagytakarítást

341

Az utóbbi évek elnéző viszonyulása kényelmessé tette az autótulajdonosokat: mivel a városháza nem lépett fel szigorúan a takarítás helyszínén hagyott autók tulajdonosaival szemben, a sofőrök nem veszik elég komolyan, hogy máshová parkoljanak a nagytakarítás napján. A városháza emiatt kénytelen változtatni a hozzáállásán, és ezután minden útban levő autót elszállíttatnak.

Nincs több kifogás. Keményen fellép a városháza az engedetlen sofőrökkel szemben Fotó: László F. Csaba

Közös sajtótájékoztatót tartott tegnap Csíkszereda Polgármesteri Hivatala Városgazdálkodási, energiamenedzsment és helyi szállítási irodájának vezetője, Lázár Péter, valamint Pál Tamás, a nagytakarítással megbízott Eco-Csík Kft. ügyvezető igazgatója. Mint kifejtették: sosem tapasztalt mennyiségű autót hagynak a nagytakarítás napján az érintett szakaszokon, ezért ismét felhívják a gépkocsi-tulajdonosok figyelmét arra, hogy ne vegyék félvállról a városszépítő tevékenységet.
– Az első hét tapasztalata alapján sokan nem veszik figyelembe a takarítás előtti napon a szélvédőkre kitűzött felhívásokat, sem pedig a számos csatornán meghirdetett takarítási programot. Ismét kérjük a megértésüket, hogy az évnek ezen az egy napján parkoljanak máshová – fogalmazott Lázár Péter.
Mint kifejtette: a gazdátlannak minősülő, számtábla nélkül közterületet foglaló roncsautókat a városi kertészet Jókai Mór utcai székhelyére szállítják, az elhagyott autók tulajdonosait pedig felkutatják, és elindítják az eljárást annak érdekében, hogy gazdátlanná nyilvánítsák a gépkocsit és elszállíthassák azokat. Az utóbbi kategóriába tartozó autókat – 64 ilyenről konkrétan tudnak – jelenleg nem szállíthatják el a város magánterületére, de ha útban vannak, „átfuvarozzák” más közterületre. Lázár Péter elmondta: eddig két rendszám nélküli autót szállítottak a kertészet székhelyére, és további kilencet azonosítottak, amelyekre ugyanez a sors vár, mihelyt a takarítással az adott helyszínre érnek. Pál Tamás, a köztisztasági vállalat vezetője kifejtette: a zöldövezetek seprését, a járdák és utak portalanítását magában foglaló tevékenységüket nem tudják az elvárt minőségben elvégezni, ha autók sokasága akadályozza őket ebben. Ezzel pedig azt kockáztatják, hogy az aznapi munkát nem számolják el feléjük.
Rámutatott: a közelgő garázsbontások miatt a tavalyihoz képest ugyanannyi emberrel és géppel tízszeresét gyűjtik be a lomtalanításból származó hulladékmennyiségnek, így a cég túlterhelt, a takarítás helyszínén hagyott autók pedig tovább nehezítik a munkájukat.
– Mivel a lomtalanítás miatt akarva-akaratlanul a garázsok problémájával is találkozunk, azt látjuk, hogy az építmények mintegy 80 százalékában limlomot raktároznak. Így pedig sokan eleve garázst és parkolóhelyet is foglalnak. Ugyanakkor 2009 óta harmadával nőtt Csíkszeredában az autók száma. Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz parkolóhelyet találni, de csak akkor tudjuk tisztává tenni a várost, ha a maga lehetőségeivel mindenki besegít – mondta Pál Tamás.
Lázár Péter ugyanakkor megjegyezte: ezután a takarítás útjában álló összes autót elszállítják valamely közelben levő közterületre, és nem fogják visszaszállítani.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek