Szigorúbb ellenőrzések

Éves katasztrófavédelmi beszámoló

149

A korábbi évekhez képest csökkent a tűzvédelmi előírások be nem tartásáért kirótt bírságok száma, azonban jelentősen nőtt az összege, a bukaresti Colectiv tragédia után ugyanis lényegesen szigorúbban veszik a tűzoltók az ellenőrzéseket – hangzott el a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján. Az eseményen Dan-Paul Iamandi országos főfelügyelő is részt vett.

Jean Adrian Andrei és Stelian Cimpoeşu. Kevesebbet, de durvábban büntettek

Stelian Cimpoeșu, a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének vezetője beszámolójában kiemelte: 2018-ben az elmúlt harminc év legnagyobb muníció-megsemmisítő akcióját vitték véghez. Megközelítőleg ezer darab első világháborús gyújtógránátot emeltek ki 4 méteres mélységből, Maroshévízen talált lőszerraktárból.
Egyébként a katasztrófavédelem munkatársainak beszámolójából többek közt kiderült, a tűzvédelmi engedélyek ellenőrzése során 97 bírságot róttak ki összesen 181 ezer lej értékben, azaz tavalyhoz képest kevesebb volt a bírságok száma, de lényegesen nagyobb a kiszabott bírság összege. Az ellenőrzések során ugyanakkor 3544 esetben fedeztek fel hiányosságokat, ezek közül 1299 esetet azonnal megoldottak.
Szintén elhangzott, hogy az elmúlt évben a tűzesetek összesen 5,5 millió lej anyagi kárt okoztak, egy halálos áldozatot is követelt a tűz, továbbá négyen megsérültek. Számottevően csökkent tavaly a bozóttüzek száma.
A legnagyobb gondot 2018-ban ugyanakkor az árvizek okozták.
Az évértékelő beszámolón Va­sile Bicăjanu, Hargita Megye Tanácsa gazdasági vezérigazgatóságának vezetője ugyanakkor a hivatásosokkal együttműködő önkéntes tűzoltók tevékenységét dicsérte, nekik köszönhetően rövidebb idő alatt kezdenek hozzá a tüzek oltásához.
Jelen volt az évértékelőn Dan-Paul Iamandi – hétfőn kinevezett – országos főfelügyelő. Kiemelte: a bukaresti Colectiv Klub tragédiája után a tűzoltók sokkal szigorúbban ellenőrzik a tűzvédelmi előírásokat, ez a bírságok összegéből is kitűnik. Hozzáfűzte: ez így helyes, hiszen ezáltal emberéleteket lehet megmenteni. Továbbá javasolta a Hargita megyei katasztrófavédelemnek, hogy vezessenek be heti rendszerességű nyílt napot, ezzel népszerűsítve az intézményt. Emellett felhívta a tűzoltók figyelmét, hogy nemcsak olyan esetekben avatkozhatnak be, amelyeket a jogszabályok tételesen leírnak, hanem bármilyen olyan lakossági igény esetén segíthetnek, ha azt a törvény nem tiltja. Hozzátette: idén várhatóan országos szinten jóval több forrás jut a felszerelések korszerűsítésére.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek