2021, január 17, vasárnap.

Szigorú intézkedések megyeszerte

Tegnap este 11 órától szigorító intézkedéseket vezettek be a megye valamennyi településén, ahol a koronavírus-fertőzések száma meghaladta az 1,5 ezreléket. A megyei katasztrófavédelmi bizottság tegnapi ülésén bejelentették, hogy 15 településen bezárnak a vendéglők, bárok zárt terei, a vendégeket csak nyitott teraszokon lehet kiszolgálni, tömegrendezvényeket csak a távolságtartás biztosításával lehet szervezni és határozottan ajánlják a védőmaszk viselését házon kívül.

Újabb szigorító intézkedéseket vezetett be a megyei katasztrófavédelmi bizottság a megye 15 településén, ahol a fertőzések száma meghaladta az 1,5 ezreléket: a tiltó intézkedések Fenyéden, Csíkkarcfalván, Gyer­gyó­cso­ma­fal­ván, Csíkdánfalván, Galócáson, Ma­da­ras­on, Csík­sze­re­dá­ban, Csík­szent­mi­hály­on, Csík­pál­fal­ván, Csíkrá­ko­son, Csík­szent­már­ton­ban, Ma­dé­fal­ván, Szentegy­há­zán, Szé­kely­ud­var­hely­en és Bö­göz­ben érvényesek az október 12–18. időszakban.

Ebben az időintervallumban bezárnak a vendéglátóhelyek zárt terei, a vendégeket csak nyitott, fólia- vagy hálófallal el nem választott teraszokon fogadhatnak. Ebben az időszakban a közösségi vagy magánjellegű tömegrendezvényeket csak a távolságtartási intézkedések betartásával lehet szervezni. A bizottság határozott javaslatot fogalmazott meg a védőmaszk viselésére a nyilvános helyeken és az utcán, ugyanakkor azt ajánlja, hogy a veszélyeztetett személyek (idősek, betegek) kerüljék a zsúfolt helyeket. Ugyanakkor kötelező a védőmaszk használata valamennyi oktatási intézmény 50 méteres körzetében minden 5 évet betöltött személy számára.

Csíkszeredában 2,53 a fertőzési arány

Újabb szigorító intézkedésekre lehet számítani Csíkszeredában, többek között az iskolák és az óvodák bezárására – jelentette ki Ráduly Róbert Kálmán polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a becslések szerint a megyeszékhelyen a fertőzési arány hamarosan meghaladja a három ezreléket, ez indokolja a szigorításokat.

A Csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság ülését követően számolt be a városvezető a jelenlegi járványügyi helyzetről. Mint mondta, az utóbbi három hétben kétszeresére emelkedett megyei szinten az új esetek száma.

– A választások alkalmával új lendületet kapott a vírus terjedése, ugyanis hivatalosan 146 esetről tudtunk a helyhatósági választások előtt. Ez a szám jelenleg 401-re rúg, vagyis jelentősen megnövekedett a betegek száma. Mindenhol jelen van a vírus, ezért kell még komolyabban venni a védekezést szolgáló intézkedéseket, mint az első hullám alkalmával – tette hozzá Ráduly Róbert Kálmán.

Hozzáfűzte, hogy míg a megyében az utóbbi két hétben az ezer főre vetített fertőzések száma 1,25, Csíkszereda esetében ugyanez az arány 2,53. A polgármester úgy vélte: egyrészt a Hargita Megyei Vérközpontot kellene mihamarabb felszerelni egy olyan eszközzel, amely képes a gyógyultak vérplazmájának levételére, ezzel is segítve a gyógyu­lási folyamatokat. Másrészt tudatosítani kell a lakosságban azt, hogy minél többen oltassák be magukat az influenza elleni vakcinával, hogy legalább ez ne legyen súlyosbító körülmény.

– Közel van az a helyzet, amikor alkalmazni kell a vörös forgatókönyvet a megyében. Ez vonatkozik az oktatásra, egyéb intézmények működésére. Az önkormányzat már kérte korábban a szabályok pontosítását, ennek érdekében ma gyűlést hívtak össze – mondta a városvezető. 

Szigorítások a József Attila iskolában

Nem kerülte el a koronavírus-járvány a csíkszeredai József Attila Általános Iskola munkatársait és diákjait sem. Az igazolt fertőzések nyomán tegnaptól három elemi osztály tért át online oktatásra és az 5–7. osztályosok délutáni felkészítőit is ilyen formában tartják.

A József Attila Általános Iskola munkaközössége az intézmény közösségi oldalán értesítette az érintetteket, hogy tegnaptól, 2020. október 12-től Sars-Cov-2-es fer­tőzés okán október 23-ig (értelemszerűen az őszi vakáció végéig) a hatóságok rendelkezése értelmében három elemi osztály esetében szünetel az iskolai oktatás. A döntés meghozatala okát két esetben a pedagógusok családjában történt, a harmadik esetben az egyik kisiskolás tanítvány esetében igazolt fertőzés képezi. Az érintett osztályok hétfőtől online munkarendre térnek át. Mint írták: az osztálytermeket, oktatási felületeket ismét alaposan fertőtlenítették a hétvégén. Az 5–7. osztályosok számára tartott délutáni felkészítőket a jövő héten online munkarendben tartják meg.

Ferencz Salamon Alpár iskolaigazgató a Hargita Népe kérdésére elmondta: az elemi osztályok közül három osztály került október 23-ig online oktatásba.

– Az 5–7. osztályaink a sárga forgatókönyvi kötelezettség miatt eddig is online-ban voltak néhány főtantárgyi, délutáni iskolai felkészítőt kivéve. Fontos, hogy a 3 osztályunk nem egy helyszínen működik, ezért nem kell felfüggeszteni az oktatást – tette hozzá az intézményvezető.

Az iskola vezetősége kéri a szülőket, hogy fokozottan legyenek elővigyázatosak, gyermekeiknek szorgalmazzák következetesen a megfelelő maszkviselést, kézmosást és kézfertőtlenítést.


 


Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb