Szigorú feltételek közt széles választék

187

Székelyudvarhelyen és Gyer­gyó­szentmiklóson az elmúlt hét­végén már felpörgött a fe­nyő­fa-árusítás, vidéken a közbirtokosságok segítenek be az ellátásba, Csíkszeredában azonban várhatóan csak ma kezdenek el nagy tételben fenyőfát árusítani a piacon. Évről évre csökken az igényelt kivágási engedélyek száma.

Csíkszeredában szegényes volt a felhozatal, de mától változhat Fotó: László F. Csaba

Hargita megyében a Román Állami Erdőgondnokság (Romsilva) idén is mintegy 1000 fenyőfát értékesít, a hét magánerdészetnél pedig továbbra is csökkenőben van a kivágásigénylések száma. Ez részben a műfenyők térhódításának, részben pedig az importnak tudható be.

Új helyszínen árulják a fenyőfát
Tegnap még nem volt fenyőfa a csíkszeredai gyümölcs- és zöldségpiacon, a szabadtéri felületen a hideg ellenére néhány bátor helyi termelő kínálta portékáját a járókelőknek, de karácsonyfának valót még nem lehetett vásárolni. Adrian Graur piacgondnok szerint mára ígérték magukat a helybéli fenyőfa-kereskedők, őket a Merkúr áruház főbejárata melletti téren, a virágárusok helyén kell keresni.
– Fenyőfa-árusítás okán csak egy-két termelő és néhány cég érdeklődött területbérlés iránt. Néhányan keddtől foglaltak helyet, és azt mondták, szombaton és vasárnap is itt lesznek, a piacon tehát még akkor is lehet karácsonyfának valót válogatni. A városi önkormányzat rendelete miatt idén a fenyőfaárusok új helyszínen, a piaci áruház főbejárata melletti téren, a virágárusok helyén lesznek – tudtuk meg a piacgondnoktól.
Csíkszeredában tegnapig csak a Dedeman Áruházban, a Garden Proiectnél, a Hargita utcában, illetve a hétvégi főtéri vásár alkalmával lehetett fenyőfát vásárolni. A legolcsóbbak 30 lejnél kezdődtek.

Udvarhelyen a hazai a legolcsóbb
A múlt heti szigorú ellenőrzések után – amelyekről lapunkban is beszámoltunk – igazából a hétvégére lendült fel a karácsonyfavásár Székelyudvarhelyen. Néhány kapualjban, udvarban, a terelőút mellett egy faáru-kereskedés udvarán, illetve egy magánkertészetnél is árulták a fenyőket, a legnagyobb vásár pedig idén a vonatállomás épülete előtti és melletti szabad területen van.
Itt több árus is kínálja az örökzöldeket, szombati terepszemlénk során azt is megállapíthattuk, hogy a csöpögő eső, nagy sár ellenére érdeklődés is volt jócskán. Sok szép, normannak, normandinak is nevezett kaukázusi jegenyefenyőt, azaz nordmannfenyőt árulnak itt, amelyeket mérettől függően 70 és 150 lej közötti áron vihetünk haza. Az árusok elmondása szerint ezek mind importfenyők, és Horvátországból hozzák.
Hazai fát – luc- és vörösfenyőt – is lehet itt találni, amelyek Libán környékéről származnak. Ezek jóval kevesebbe kerülnek, mint a külföldről behozott fák, láttunk 30 lejest is, de átlagosan 50–100 lej között mozog a hazai örökzöld ára. A fentebb említett, terelőút menti árusítóhelyeknél nagyon szép formájú karácsonyfának valót kínáltak a hétvégén, méretben is nagy volt a választék. Válogathattunk a luc-, ezüst- és kaukázusi jegenyefenyők között, ez utóbbit kínálták egyébként a legdrágábban, akár 200 lejbe is kerülhet egy szép magas karácsonyfa.
Egy Bethlenfalvi úton található kertészeti árudában földlabdás ezüstfenyőt is találtunk. A kisebb, legtöbb egyméteres fácskákat 130 lejért adták. Itt megtudtuk, hogy többnyire rendelésre hozzák a fenyőket, azoknak, akik vállalják, hogy tavasszal kiültetik valahová, kertbe, udvarra.

Udvarhelyen a hétvége hozta meg a lendületet Fotó: Asztalos Ágnes

Bőséges a fenyőkínálat Gyergyószentmiklóson
Egy virág- és dísznövénybolt több mint tíz kategóriájú fát kínál, valamint egy másik vállalkozás Karácsonyfabolt néven szintén többféle minőségben és méretben árul fenyőt Gyergyószentmiklóson.
Kicsi, közepes és nagy fenyők között válogathat a vásárló a Kossuth Lajos utcai Cuccos üzlet udvarán, a különböző fajtájú fákat eltérő áron kínálják, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelően választhasson. Az egyszerű, közepes méretű fát 75–90 lejért már megvásárolhatják, de egy asztalra való kis fát akár 50 lejért is vehet a vásárló. Aki környezetvédelmi szempontokat tart szem előtt, az is választhat, hiszen kiültethető nordmann vagy ezüstfenyő is van mérettől függően 100-tól 250 lejig, vagy egész kis földlabdás fák is kaphatók 30–40 lejes áron.
A magát Karácsonyfaboltként hirdető vállalkozás a város főterén kínálja eladásra fáit, nordmann-, ezüst- és jegenyefenyőt árulnak. Sokféle méretű fa közül lehet választani az 1 méterestől, egészen 3 méteres magasságig. A kisebb fenyők ára 65 lejnél kezdődik, de itt is lehet kapni 100 vagy akár 200 lejes fát is, attól függően, hogy ki milyen méretűt és fajtát szeretne. A vállalkozás a legismertebb közösségi oldalon is megtalálható, lehet fákat lefoglalni vagy rendelni, sőt kiszállítják egész Hargita megyében vagy a szomszédos megyékbe is. Viszonteladóknak nagykereskedelmi árakat ajánlanak.

Gyergyóban minden méretű és fajtájú fenyőt kínálnak Fotó: Nagy Levente

A Romsilva mintegy 1000 fát értékesít
A Román Állami Erdőgondnokság (Romsilva) ma már csak 23 ezer hektár állami erdőt ügykezel Hargita megyében – ez az erdős területek mintegy 10 százaléka –, ezek a megye északi részén találhatók.
– Maroshévízen, Borszéken és Gyergyótölgyesen a helyi erdészeti hivatalnál értékesítjük az általunk kivágott 1000 darab fenyőfát. Közterületen nem bocsátjuk áruba. Ez a mennyiség kielégíti az igényeket, az elmúlt években ennyit vágtunk – nyilatkozta lapunknak Cătălin Mutică, a Romsilva Hargita megyei igazgatója. Magasság szerint három kategóriában árulnak fát, 20, 25 és 30 lejért (áfa nélkül).

Egyre kevesebb a hazai karácsonyfának való
Megkerestük a csíki, gyergyói és udvarhelyszéki magánerdészeteket is, akiktől arról érdeklődtünk, hogy idén hány fára adtak ki kivágási engedélyt, illetve hány karácsonyfának való fenyőt vágtak ki értékesítés céljából. Többségükkel sikerült is felvennünk a kapcsolatot, és a megszólaló igazgatók azt állítják, évről évre egyre kevesebb engedélyt kérnek karácsonykor a közbirtokossá­gok, illetve a magánszemélyek.
Gyergyó vidéken két magánerdészet működik, idén egyikük sem vágott ki fát saját értékesítésre.
– A közbirtokosság és a magánszemélyek hozzávetőlegesen 3 ezer fa kivágására kértek engedélyt, ezelőtt tíz évvel ennek a tízszeresére, 30-40 ezer fára igényeltek – tudtuk meg Bajcsi Istvántól, a Gyergyói Erdőrendészeti Hivatal igazgatójától.
Hasonlóan vélekednek a csíki, szépvízi, zetelaki és udvarhelyi magánerdészetek vezetői, akik azt mondják, hogy a megváltozott piaci feltételek és a szigorú, bonyolult engedélyeztetés miatt az erdőtulajdonosok visszaléptek a karácsonyfának való fenyő árusításától.
– Bár valamikor sok erdőtulajdonos számára jövedelmi forrást jelentett, hogy karácsonykor fenyőt árusíthat, a magánszemélyek ma már nem élnek ezzel a lehetőséggel. A szépvízi magánerdészetnél például a szépvízi közbirtokosság tagjai számára 1100, a lövétei közbirtokosság szintén a saját tagjainak a szükségletére, 300 fenyőfára, a somlyóiak 40, míg a szentmiklósiak 50 fa kivágására váltottak ki engedélyt. Ez a szám öt-hat évvel ezelőtt ezres nagyságrenddel több volt – ismertette a jelenlegi helyzetet Szabó Mária, a szépvízi magánerdészet vezetője.
Az erdészetek vezetői szerint a szigorú törvénykezés mellett az is rontja a hazai karácsonyfa piacát, hogy a külföldről behozott fenyőket jóval olcsóbban kínálják a kereskedők.
– Van néhány helyi karácsonyfa-termelő, akik fenyőfacsemete-ültetvényt létesítettek, ők még megbirkóznak a külföldi konkurenciával, de az már nem jövedelmező, hogy a nagy hóban az erdőt járva karácsonyfának valót termeljenek ki – állítják a szakemberek.
A zetelaki magánerdészet 2360 fenyőfára adott kivágási engedélyt, ennek egy részét a helyi közbirtokosság igényelte, a másik felét egy helyi karácsonyfa-termelő. A szé­kelyudvarhelyi magánerdészet – lévén, hogy területén nagyjából ültetett fenyőfák vannak – értékesítéssel egyáltalán nem foglalkozik.
Amúgy Ștefan Mircea Iordan, a megyei rendőr-felügyelőség vezetője tegnap sajtótájékoztatón is­mertette: mindeddig Hargita megyében 180 karácsonyfának szánt fenyőfát koboztak el fatolvajoktól.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.