Szigorítva folytatnák a paradicsom-programot: Tavaszra időzített friss zöldség

200

Legkésőbb május 31-ig adna időt a mezőgazdasági minisztérium az üvegházban és fóliasátorban előállított friss paradicsom értékesítésére azoknak a zöldségtermesztőknek, akik igényt tartanak a háromezer eurós „de minimis” támogatásra – derül ki az idei paradicsomtermesztési programról szóló jogszabálytervezetből.

Piacra előkészített, üvegházban termesztett paradicsom Székelykeresztúr környékén. Egyelőre a tavaszi értékesítést támogatná a kormány

Módosítani kíván a paradicsomtermesztési „de minimis” támogatási programon a mezőgazdasági minisz­térium. A szaktárca honlapjára felkerült jogszabálytervezet szerint a minisztérium nem folyósítaná az évi háromezer eurós támogatást azoknak az üvegházas vagy fóliasátras termelőknek, akik friss fogyasztásra szánt zöldségeiket az év második felében, azaz az őszi, kora téli időszakban tudnák piacra vinni. A több éve futó program keretében kínált állami segítség – a közvitára bocsátott jogszabályjavaslat szerint – ezentúl már csak az első, azaz a tavaszi időszakban értékesített paradicsomra járna.
A termesztési feltételek alapvetően nem változnának, a felhasznált növényvédő szerek nyilvántartásában és hatósági ellenőrzésében viszont szigorításokat ígérnek. A támogatásért cserébe a minisztérium továbbra is legalább ezer négyzetméteres – 10 áras – termesztési felületen négyzetméterenként 2 kilógrammos termésmennyiséget vár el a termelőktől. A termést – a megfelelő dokumentumokkal igazolva – azonban kötelező lesz a tavasz folyamán értékesíteni. A tervezet értelmében a védett felületen termesztett legalább 2 tonnányi friss zöldség utolsó értékesítési határideje május 31. lenne.
A közvitára bocsátott tervezetből kiderül: a paradicsomtermesztési program finanszírozására a minisztérium idén legtöbb 187,5 millió lejt, azaz 39,477 millió eurót szán. Ebből a program feltételeinek eleget tevő termelők – a 3 ezer eurónak megfelelően – 14 248,8 lej formájában részesülnek, már amennyiben az illető kertészet a három egymást követő esztendőben összesítve nem részesült már 20 ezer eurót meghaladó „de minimis” típusú támogatásban.
A paradicsomtermesztési „de minimis” támogatási program idei folytatása – amint arról a múlt heti lapszámunkban is beszámoltunk – nem volt magától értetődő. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter nem rejtette véka alá, hogy nem maradéktalanul elégedett az elődje, Petre Daea által elindított program eredményeivel. Tavaly decemberben nehezményezte, hogy a szaktárca az elmúlt években komoly összegeket – 2019-ben közel 62 millió eurót – fordított a paradicsomtermesztési program finanszírozására, ennek ellenére a külföldről behozott friss paradicsom mennyisége évről évre nő. 2017-ben a megelőző esztendőhöz képest 24 százalékkal, 2018-ban pedig 17 százalékkal bővült az importparadicsom volumene – idézte a miniszter által közölt adatokat az Agerpres hírügynökség. Adrian Oros véleménye szerinte a hazai fóliaházas vagy üvegházi friss zöldségtermesztést ösztönző program akkor lenne hatékony, ha nemcsak a paradicsom, hanem más friss fogyasztású zöldségek termesztésére is kiterjesztenék. A közvitára bocsátott jogszabálytervezetben ennek ellenére a paradicsomon kívül egyéb friss fogyasztású zöldségek termesztési támogatásáról nincs szó.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek